Vad är spanska barocken?

August 18

Spanska barocken avser en tidsperiod som sträcker sig från det sena 1500-talet till det tidiga 1700-talet. Barockstil applicerades på konst, musik, litteratur och arkitektur. Pieces specifikt produceras av spanska konstnärer och kompositörer kallas spanska barocken. Huvud stilen barocken förde religiösa teman till massorna och införlivas naturen i konsten.

Det var under denna tid som vissa anser måleri på topp i Spanien. Spanska barocken målningar ägnade sig åt troget återge landskap och bilder, med hjälp av sanna färger och korrekt ton. Ljus användes inte bara för att markera former utan som en religiös enhet. Några spanska målare ansågs ha visat vägen för att skapa naturalis bilder.

En av de primära teman under denna period var religiösa. Vissa målningar avbildas hovlivet och privata scener. Dessutom var många kungliga porträtt i drift under denna period. Kända spanska barocken målare inkluderar Francisco de Herrera d.ä., Juan de las Roelas, och Jose de Ribera.

Förutom konst och måleri, dök en barock arkitektonisk stil under denna tidsperiod. I Madrid var tegel används för att bygga dessa byggnader och platser som förstörts av Napoleon. I andra delar av Spanien Churriguerastil stil framkom, som skapats av Churriguera familjen. Denna typ av arkitektur som används kolumner, centrala delar, obelisker och prydnads dekoration på byggnader.

Spanska barockmusik kan beskrivas som att blanda den polyfona musikstil vanliga i Spanien med stilar som gjorts populär av franska tonsättare. Det var under denna tid som spanjorer reste till Frankrike, och franska tonsättare besökte Spanien. Spansk musik var mycket inflytelserik under 1600-talet.

Komposition för soloinstrument var viktigt under denna period, speciellt för vihuela, en gitarr-liknande instrument, och för orgel. Den nya musikstil fokuserade på teman och temavariationer som hålls återkommande under hela kompositioner. Dessa komponenter var nära knuten till italiensk musik av tiden, så många spanska tonsättare utbildad i Italien och italienska kompositörer utbildad i Spanien.

I synnerhet blomstrade Villancico stil under perioden. Detta beskrivs allmänt som att använda folkmusik eller populära musikelement i klassisk musik. Dialekter, synkoperade rytmer och påverkan av olika etniska grupper var alla ofta införlivas i musiken. Detta är en av de få unika stilar som framkom i det spanska barocken.

Litteratur under denna tid utnyttjade flera skriv stilar inte använts tidigare. Besvikelse och pessimism uppstått på grund av den nuvarande samhällen oförmåga att möta renässansideal, social ojämlikhet och krig. Spanska författare tog till att använda satir, eskapism, moraliserande och stoicism som ett sätt att kommentera den aktuella tiden.

  • Religionen var en av de primära teman under barocken.