Vad är Cheilosis?

June 11

Cheilosis är en inflammation i hörnen av den mynningen som leder till sprickbildning. Med tiden kan de sprickor och sprickor fördjupa och patienten kan utveckla sår och krustor. Det finns ett antal potentiella orsaker till cheilosis och bestämma orsaken är viktigt eftersom behandlingen närmar villkoret beror på vad som orsakar det. Detta tillstånd kan vara ganska vanligt i vissa delar av världen.

En bidragande orsak kan vara enkla uttorkning. På vintern, när huden blir uttorkad, många människor utvecklar mild cheilosis i form av nariga läppar. Människor som tar mediciner som torkar ut huden eller som använder preparat i ansiktet som torkar huden kan också uppleva cheilosis. En annan orsak kan vara svampinfektion, särskilt med Candida jäst, eller bakterieinfektioner, i vilket fall ibland en oral infektion är närvarande och eftersom organismerna ta steget in i munnen eller vice versa.

Personer med proteser som inte är utrustade på rätt sätt kan utveckla cheilosis, liksom personer med käft avvikelser, eftersom veck i munnen kan dra till sig fukt som gör att mikroorganismer att frodas, vilket leder till inflammation. En annan orsak är undernäring, som kan orsakas av dålig diet eller ett tillstånd som celiaki. Brist på järn och riboflavin särskilt är kopplade cheilosis. Slicka på eller plocka vid hörnen av munnen, eftersom människor gör ibland som ett resultat av stress, kan också vara en orsak.

När detta tillstånd har identifierats, kommer en läkare intervjua patienten att lära dig mer om orsaken. En kultur kan vidtas för att se om några jäst eller bakterier som finns i veck i hörnet av munnen. Behandlingar kan innefatta läkemedel avsedda att döda mikroorganismer, kosttillskott, en förändring till kosten, återmontering av tandproteser, justeringar mediciner och så vidare. Någon som har en historia av denna sjukdom av läpparna kan behöva övervakas för upprepningar.

En hudläkare kan ge konsultation för en patient med cheilosis, och ibland villkoret identifieras av en tandläkare, allmänläkare, eller muntlig kirurg. Det är tillrådligt att få behandling eftersom sprickorna i hörnen av läppar kan vara ett symtom på en allvarlig bakomliggande medicinsk fråga, och eftersom de kan växa värre med tiden. Obehandlad cheilosis kan leda till djupa gropar och sprickor runt kanterna på munnen som kan, bland annat vara mycket smärtsamt för patienten.

  • Brister riboflavin, som finns i rädisor, är kopplad till cheilosis.
  • Cheilosis kan orsakas av proteser som inte passar ordentligt.
  • En hudläkare kan ge en konsultation för en patient med cheilosis.
  • I vissa fall, är cheilosis kopplad till undernäring och anemi.
  • Salve, som typiskt kommer i en tennbehållare och innehåller växer och oljor, kan användas för att behandla torra och CHAP läppar och hud.