Vad är en förfylld spruta?

January 18

Den förfyllda sprutan är en relativ nykomling till sprutan marknaden. Fram till 1980-talet, detta läkemedel leveransmetoden som omfattar fabriken fyllning av sprutor med olika mediciner, var inte så vanligt. Sedan 1980-talet, men har efterfrågan ökat för bekväm enhet, vilket eliminerar behovet av att utarbeta medicin i en spruta, och därmed förbättrar hastighet med vilken vissa mediciner kan ges. Det kan också öka noggrannhet i doseringen, eftersom medicinen i den förfyllda sprutan förväntas vara samma med varje dos. Det finns nu många vacciner som finns i förfyllda former och vissa läkemedel för hemmabruk är också erhållas, vilket många tycker hjälper tar del av gissningsleken av hem injektioner för människor som måste själv injicerar mediciner.

Den genomsnittliga förfylld spruta innehåller medicinen i en plastkassett och har ett plastlock för att täcka nålen och förhindra oavsiktliga nålstick. Det är viktigt att följa särskilt protokoll om injektioner, men det kan man säga att de flesta av dessa sprutor är för engångsbruk. Detta innebär att de är omedelbart kastas efter injicera medicinen.

Det tål att upprepas att dessa sprutor oftast inte är godkända för återanvändning av något slag. Som med alla nål metoder för bortskaffande, måste medicinsk personal och medicinska lekmän kassera sprutan på ett godkänt sätt. Människor som själv injicera kan behöva föra sprutor tillbaka till en läkare eller apotekare för säker slutförvaring; sprutor ska aldrig gå i papperskorgen.

Några vanliga typer av förfylld spruta för hemmabruk inkluderar de som innehåller läkemedel som insulin. Annat läkemedel ofta bärs av personer med svåra allergier är adrenalin, och även om injektionsmetoden är något annorlunda, saker som Epi-Pen är ett bra exempel på en förfylld spruta. Medicinska förnödenheter och medicin tillverkare notera ökande efterfrågan på sprutor som kommer förfylld. Detta innebär att om en injicerbar medicin är inte tillgänglig nu, kan det vara i framtiden. Nyare förfyllda varianter kan också uppvisa andra förändringar som förmågan att injicera medicin utan att använda en nål.

Den kanske mest distinkta fördelen att den förfyllda sprutan är att det är onödigt att använda en medföljande ampull att utarbeta medicinering. Eftersom utarbeta är inte alltid exakt, kan människor behöva slösa någon medicin eftersom de har övertrasserat. Det finns fler problem också att luftbubblor i denna process kan komma in i sprutan, och det finns tydliga problem med misstag injicera för mycket medicinering eller inte får tillräckligt med varje dos.

Det finns fördelar med att metoden draw. Det kan vara lättare att lagra mediciner mer säkert. Massor av förfyllda sprutor måste kylskåpet lagras, där de kan vara lättillgängliga för små barn, som utgör en allvarlig fara. Ur en praktisk synvinkel, lagra flera sprutor i kylskåpet kan helt enkelt ta upp mycket mer utrymme, medan ofyllda sprutor och injektionsflaskor kan säkert stuvas undan i ett skåp utan att använda upp kylskåpet utrymme.

  • EPI-pennor är en vanlig typ av förfylld spruta.
  • Många förfyllda sprutor måste förvaras i kylskåp.