Vad är en Dukun?

September 17

I delar av Indonesien, speciellt Java och Bali, fyller en dukun roll shaman och helare. Även känd som en bomoh, använder denna traditionella specialist gamla ritualer och en naturlig farmakopén att läka fysiska och andliga missförhållanden. Mycket av Sydostasien moderniseras, men dukun och bomoh fortfarande söks trots religiösa förbud mot deras konst. Nyligen har bomohs kommit under kontroll för bedrägerier som involverar skrupelfria utövare som antasta mecenater eller emot dem på pengar och egendom.

De flesta människor i området är muslimer, men en stark tro på gamla metoder bakom fortfarande moderna livet. Den dukun använder en djup och omfattande kunskap om örter och naturliga läkemedel för att behandla sjukdom eller åberopa hjälp från andevärlden. Bomoh praxis luta mot svartkonst, och används för att utföra hämnd eller vedergällning besvärjelser mot någon som har kränkt en beskyddare. En dukun kan utföra en kärlek stava eller råda någon om sin framtid genom spådomar. Besvärjelser kräver en mycket skicklig dukun.

Gurus lära nya utövare som oftast ättlingar till praktiserande eller tidigare dukuns, eftersom de befogenheter tros ärftlig i de flesta fall. Dukuns är oftast män, och kvinnor tar på sig rollen för barnmorskor, bröllop, och som andemedier, men inte trollkarlar eller spåmännen. En specifik magisk färdighet besatt av en dukun kallas hans ilmu, förmågan att hitta försvunna föremål eller förutsäga framtiden. De flesta dukuns specialiserade på härdning, trolldom eller spådom istället för att genomföra alla färdigheter.

Dukuns inte göra en betydande inkomster från sin konst. Yrket betraktas som en humanitär en, och en bra dukun laddas inte mycket, om något, för hans tjänster. De flesta dukuns är deltid utövare, vilket gör deras största levande från att arbeta ett skifte. En välbärgade dukun kan misstänkas för att köra ett con spel, och detta har varit sant i många fall som rör falska bomohs stjäla från sina mecenater.

Under den islamiska väckelsen som började på 1970-talet, dukuns och bomohs var skydde och förbjudna att öva sig av religiösa och juridiska förbud mot svart magi och handel med sprit. Många människor fortfarande samrådde med dem, dock, och bedrägliga utövare snart ställa sig upp för att fylla tomrummet. Vanliga brott begås av falska bomohs är våldtäkt eller ofredande som en del av en ritual eller scamming offer av kopiösa mängder pengar eller egendom. Detta har resulterat i många områden som förbjuder dessa metoder för att skydda människor.

  • En dukun får öva svartkonst och utföra besvärjelser mot besökare som har kränkt.
  • En dukun får använda örter och naturliga läkemedel för behandling av sjukdomar.
  • Bali, där dukuns fungerar.