Vad är Ontario?

October 2

Ontario är en av Kanadas tio provinser, tillsammans med Alberta, British Columbia, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland och Labrador, Nova Scotia, Prince Edward Island, Québec, Saskatchewan. Resten av Kanadas mark består av tre områden: Northwest Territories, Nunavut och Yukon Territory. Beläget i södra och centrala Kanada, är Ontario gränsar i väster av Manitoba, i öster av Québec, i norr av Hudson Bay och James Bay, och i söder av delstaten Minnesota, fyra av de stora sjöarna: Superior, Huron, Erie och Ontario, och St Lawrence-floden.

Ontario namngavs för Lake Ontario, vars namn kommer från en Iroquois ord som betyder "vacker sjö." Ontario är Kanadas näst största provins med en yta på 415 tusen kvadrat miles (1.074.845 kvadratkilometer), och den fjärde största division, om de territorier är ingår. Det utgör nästan 11% av marken i Kanada. Befolkningen i Ontario 2007 var 12.803.900, den störste av någon region, och mer än en tredjedel av den totala befolkningen i landet.

Ontario, hem till landets huvudstad Ottawa, samt det egna kapitalet i Toronto, är smeknamnet på Heartland-provinsen, och mottot för Ontario är Ut incepit Fidelis sic permanet: Loyal började hon, lojal hon kvar. Andra viktiga städer inkluderar Hamilton, London och Windsor, som det förvånar många människor att lära sig är faktiskt söder om Detroit, och en viktig ingång till Kanada från USA.

Landskaps emblem är som följer:

Aboriginal bemannar, som kompletteras av invandrare från USA utgjorde den primära befolkningen i Ontario före kriget 1812. Den indianska befolkningen var ursprungligen landsbygd, men omfattar nu stadsbor. Inuit är inte hemma i regionen, även om vissa har flyttat till Ontario. Flera vågor av brittisk invandring inträffade, och sedan européer, eftersom gruvindustrin utvecklas och en mer diversifierad grupp invandrare följde. Även om den nuvarande befolkningen är fortfarande i första hand av brittisk härkomst, har befolkningen vuxit mer varierande.

Den centra Ontario läge i Kanada, samt dess tillgång till amerikanska marknaderna, väl utvecklat transportsystem, brett utbud av naturresurser, och välutbildad befolkning är faktorer i sin produktiva ekonomin, med tillverkning och service i spetsen. Ontario har inte bara mer än hälften av Kanadas mest bördiga åkermark, en levande gruvindustri, och en stark stålindustrin, men också en stark IT-sektorn som har förtjänat det smeknamnet "Silicon Valley norr."

  • Ottawa är Ontario huvudstad Kanada.
  • Ontarios vapen visar en älg, björn och hjort.
  • Ontario är den folkrikaste provins i Kanada.