Är det viktigt att använda ett läppstift med SPF?

September 30

Att använda solskyddsmedel är nästan alltid det första förslaget föreslås av dermatologer och forskare hudcancer. De är också överens om att bära solskydd på läpparna är oerhört viktigt eftersom läpparna har liten eller ingen naturlig skydd mot solen. Iklädd ett läppstift med SPF kan ge det skydd som dina läppar behöver parera för tidigt åldrande och hudcancer från solexponering.

Som en allmän regel, försök att köpa läppstift med SPF 15 eller högre för adekvat solskydd. Denna regel faktiskt gäller andra kosmetika också. Stiftelser, mjukgörande och kosmetiska ansikts pulver med solskydd med minst SPF 15 kan alla hjälpa till att skydda huden från solskador.

Opaque läppstift är mer sannolikt att ge bättre skydd mot solen än klara eller genomskinliga läppglans. Även om en individ inte vill bära en djärv läppfärg i vardagen, kanske en naken, läpp-färgad ogenomskinlig läppstift vara ett bättre val för att skydda läpparna från solen. Läppbalsam erbjuder ibland SPF också, och kan användas i stället för mer märkbar läppfärg. Män, liksom kvinnor som inte bär tyngre läppstift och läppglans kan dra nytta av dessa läppbalsam med solskyddsmedel.

Dermatologer rekommenderar att undvika att tillämpa mycket glänsande, tydlig läppglans till nakna läppar. De klara, glänsande läppglans brukar direkt solljus på läpparna och öka sannolikheten för solskador uppträder på läpparna. För dem som inte vill skiljas från utseendet på blanka läppglans, kan skadan minimeras genom att skikta läppglans ovanpå en ogenomskinlig läppstift med SPF. Detta läppstift kan vara en naken läppfärg för att bibehålla utseendet på nakna läppar under den blanka glans samtidigt som det ger skydd mot solen.

Iklädd ett läppstift med SPF bör ge tillräckligt skydd för vardagsbruk, men det är viktigt att intensifiera solen skydd om en utökad dag i solen är planerad. Vissa solskyddsmedel är gjorda speciellt för användning på den känsliga huden på läpparna och ger en högre SPF än ett läppstift. Om möjligt, tillämpa solskyddsmedel på läpparna innan skiktning på ett läppstift med SPF för att maximera läppskydd. Som med solkräm på resten av kroppen, är det viktigt att återanvända varje par timmar, speciellt när du simmar, svettningar, eller gör någon annan verksamhet som kan ta bort solkräm och minska dess effektivitet.

  • Opaque läppstift är mer sannolikt att skydda läpparna än genomskinliga läppstift.
  • Bära läppstift som innehåller solskydd kan förebygga rynkor och solskador.
  • I allmänhet är det bäst att köpa läppstift med SPF 15 eller bättre skydd.