Vad är Fascioliasis?

September 5

Fascioliasis är en parasitsjukdom som främst drabbar boskap djur som får och nötkreatur. Det kan förekomma i många delar av världen, men itâ € s generellt vanligare i Sydamerika, delar av Asien och Afrika. Människor kan också fånga fascioliasis, och när de gör, är det potentiellt farligare än det är för de flesta typer av boskap. De parasiter, som också kallas lever VALSTJÄRT, mogna till maskar som kommer in i kroppen genom förorenad mat och angriper levern och gallgångarna.

När ett djur är infekterad med fascioliasis, kommer den att passera ägg i sin avföring. Om detta avföring släpps någonstans i närheten av vatten, det finns en chans för parasiten att sprida sig. De anger kroppar vissa vattensniglar, där de mognar. När de når en viss ålder, de lämnar sniglar och fäster sig till undervattensvegetation. Djur äter vegetationen, och de går in kropparna av dessa djur, där de mognar generellt längre in relativt stora maskar som lever i gallgångarna.

Folk fånga normalt sjukdomen oftare i situationer där boskap bor i samma allmänna områden där livsmedel odlas. De flesta människor fånga den från undervattens matväxter gillar vattenkrasse. Infektion kan potentiellt undvikas genom kokning dessa anläggningar helt innan du äter dem. I vissa områden, äta dessa växter raw är relativt vanligt, och fascioliasis hos människor är vanligare i dessa områden.

Medan maskar är i färd med att mogna och på väg till en persona € s gallgångarna, kommer han eller hon i allmänhet upplever kräkningar och andra svåra gastrointestinala symtom. När maskarna nå sin fulla storlek, vilket kan ta tre eller fyra månader, kommer många av dessa symptom minska, men folk kan börja utveckla tecken relaterade till leverskador. Med tiden kan fascioliasis orsaka skrumplever att utveckla, och symptom är i allmänhet mycket sämre hos personer än de är hos djur. Detta beror delvis på att parasiterna är ganska stor, och många djurarter kan hantera stora parasiter mycket lättare än människor kan.

Behandling av fascioliasis är oftast relativt enkelt och innebär intag av en medicin som heter triklabendazol. I de fall där det doesnâ € t arbete eller isnâ € t tillgänglig, kan vissa läkare också förskriva ett läkemedel som heter bitionol. Båda mediciner är kända för att arbeta ganska bra, men de arenâ € t nödvändigtvis allmänt tillgängliga. I många fall är den hårda delen om att behandla fascioliasis erkänna det. I många delar av världen, är infektion i allmänhet sällsynt, så läkarna aldrig kan överväga fasciolias som en möjlighet, vilket innebär att de kan inte utföra de korrekta diagnostiska tester för att upptäcka det.

  • Lever VALSTJÄRT angriper levern och gallgångarna.
  • Fascioliasis är en parasitsjukdom som främst drabbar boskap djur som får och nötkreatur.