Vad är kinesisk broderi?

August 20

Kinesisk broderi är en gammal form av handarbete där intrikata mönster sys på objekt som gobelänger, kläder och andra textilier. Traditionellt har det vanligtvis sytts med silkestråd på sidentyg. Det var ursprungligen endast utformad för och av överklassen, men så småningom gjorde sin väg till massorna, där det blev en vanlig färdighet bland kinesiska kvinnor. Stilen har utvecklats från enkla kedjestygn med mellanslag emellan för att täta områdena design med ett brett utbud av färger och sy stilar. De fyra mest populära stilar av kinesisk broderi är su Xiu, xiang Xiu, yue Xiu - även känd som guang Xiu - och shu Xiu.

Mest kinesiska broderier består av två typer av stygn - den långa och korta chih wen stygn och en form av moss kallas tuan chen - vilka båda används i de fyra primära stilar. Su Xiu broderi praktiseras i den region i Suzhou, Jiangsou provinsen, och är känd för sin särskilt hög kvalitet och variation. Xiang Xiu stil, vilket är vanligt i Changsha, Hunan-provinsen, är mindre färgstarka och känd för sin distinkta användning av dimension och utrymme. Ju mer färgglad, symmetriska yue Xiu eller guang Xiu stil praktiseras i Chaozhou, Guandong-provinsen. Den äldsta mängd kinesiska broderier är shu Xiu stilen i Chengdu i Sichuanprovinsen.

Kinesisk broderi är den äldsta kända formen av handarbete. Det har spårats tillbaka till yngre stenåldern, vilket markerade slutet på stenåldern. Scraps broderier har hittats i gravar som är tusentals år gamla. Under denna period, kineserna lärt sig att använda silkesmasken för att producera tråd, skapa medel för konstformen.

I sina tidiga dagar var konsten att kinesiska broderier främst praktiseras av förmögna individer som levde i de kungliga domstolarna. Det var här som flera konstnärer utvecklat och blev känd för sitt arbete. Eftersom behovet av broderade poster bland de övre klasserna ökade, började borgare att lära sig att brodera för att ge varor för sina överordnade. Mindre välbärgade hushåll hade mycket få broderade artiklar egna, i motsats till de påkostade verk som var rikligt bland de rika.

Några av de mest populära produkter som avbildas i traditionell kinesisk broderi inkluderar djur, blommor, träd och religiösa bilder såsom hyllningar till Buddha. Produkter till daglig användning, till exempel kläder och filtar, tenderade att vara mer dekorativa, med blommor och fåglar vara gemensamma teman. Gobelänger var mer genomarbetade och avbildas saker såsom detaljerade religiösa scener och kartor.

  • Den äldsta mängd kinesiska broderier är shu Xiu stilen i Chengdu i Sichuanprovinsen (i gult).
  • Ett par broderade skor för en kvinna med bundna fötter.