Vad är en cheilektomi?

September 22

En cheilektomi är ett kirurgiskt ingrepp som används för att ta bort ben sporrar från stortån. Bone sporrar är projektioner av små ben inifrån lederna. Smärta i leder och ett begränsat utbud av rörelse är några av de vanligaste symtomen på ben sporrar. Leden mellan stortån kan bli plågas av ben sporrar och orsaka svår smärta. Om smärtan är svår till den punkt där dagliga aktiviteter, såsom promenader, hämmas, kan avancerade medicinska insatser som ett cheilektomi vara nödvändigt att ta bort ben sporrar och lindra oroande symptom.

Personer med artrit utvecklar ofta ben sporrar. Skarvar kan bli mycket skadad på grund av artrit, och ben sporrar normalt bildas som ett försök att öka ytan av dessa skadade leder. Utvecklingen av artrit i stortån är ett tillstånd som kallas hallux rigidus. Detta är en av de vanligaste platserna för artrit i foten.

Hallux rigidus kan bli problematiskt på grund av de begränsningar det kan placera på funktionen av stortån. Den uppåtgående böjning rörelse tån när den skjuter från marken bidrar till att göra promenader möjligt. I en individ med hallux rigidus kan stortån blir stela, vilket kan göra walking svårt. Begränsad rörelse tån över tid kan leda till tå gemensam störning, vilket kan orsaka ytterligare obehag. Genomgår en cheilektomi kan hjälpa till att ta bort nuvarande ben sporrar innan lederna blir alltför skadad och andra komplikationer uppstår.

Symptomen på hallux rigidus varierar. Många människor med ben sporrar kanske kan se en utveckling av klumpar som sporrar växa. Stelhet och smärta, som kan vara skarp eller en pågående värkande, kan också vara närvarande. Vanligast förekommande vid basen av stortån, kan fysisk ansträngning såsom löpning förvärra smärtan. Rodnad, bildandet av förhårdnader, och svullnad i stortån kan också orsakas av detta tillstånd.

Innan du utför en cheilektomi kan en läkare prova mer konservativa åtgärder för att behandla detta tillstånd. I allmänhet kommer att förändra de typer av skor slitna vara den första raden av behandling för detta problem. Vanligtvis kan skor med en rocker botten hjälpa personer med hallux rigidus. Rocker sulor är typiskt böjda och kommer att minska belastningen på fötterna. Stiff sulor skor kan också användas för att de är mindre flexibla och kommer att begränsa rörelse stortån på promenader.

Om dessa mindre invasiva åtgärder misslyckas att minska symptomen av hallux rigidus, kan en medicinsk åtgärd som cheilektomi vara nödvändig. Avlägsnandet av ben sporrar genom detta förfarande kommer oftast resultera i en normal rörelseomfång av stortån. Detta kommer vanligtvis innebära mindre smärtsam promenader också. Återhämtningsperioden efter en cheilektomi är generellt korta och sjukgymnastik kan förskrivas för att stärka leden mellan stortån, så att patienten säkert kan återgå till en normal verksamhet.

  • En läkare kommer att försöka mer konservativa åtgärder för att behandla skelett sporrar från stortån innan du utför en cheilektomi.