Vad är ett fiske katt?

October 11

En fiske katt, eller Prionailurus viverrinus, är en liten katt hemma i Sydostasien. Som namnet antyder, fiske katter fiska sina middagar, även om de äter andra små djur också. De vattenälskande katter anses sårbara för utrotning, eftersom de bygger på sunda våtmarker för överlevnad. Flera djurparker runt om i världen håller uppfödnings kolonier av fiske katter, för människor som är intresserade av att se den distinkta djur personligen.

En vuxen fiske katt är ungefär dubbelt så stor som en genomsnittlig huskatt, med oliv grå päls markerad med prickar och linjer och krämig magar. Längs ryggen, fläckarna förvandlas till en mörk rygg rand, vilket kan vara accentuerat med flera partiella ränder. Djuren har kroppar som är väl anpassade för vattenlevande organismer, med små öron, tjock ben och en tillplattad svans som tydligen kan användas nästan som ett roder. Fiske katter har också något tillplattad ansikten, som ger dem snarare komiska uttryck.

Djuren äter fåglar, smådjur och fiskar. De föredrar långsamma eller stillastående vatten, och kan hittas i kärr, våtmarker och kärr, samt nära vattendrag och bäckar. Fiske katter simmar mycket bra, och de tycker också att spela i vattnet, vilket visar att inte alla katter ogillar tid i vattnet. Djuren har också utvecklat en unik egenskap som hjälper dem att fiska; de trycker klorna på ytan av vattnet för att efterlikna rörelsen av insekter, ritning fisk upp till ytan så att de är lättare att fånga.

Inte mycket är känt om de vilda och avelsvanor fiske katter. Dräktighetstiden är cirka två månader, och honorna bär normalt 02:58 ungar. Många fångenskap kolonier leva tillsammans i godo, dela speltid och resurser. Liksom många arter av små katt, fiske katter är ibland svårt att spåra i naturen, förutom med hjälp av dolda kameror och spåra kragar.

Tyvärr, är fiske katten hotas från flera håll. Många av våtmarker i Sydostasien förstörs för att ge plats åt industrin, eller genom klimatiska förändringar. Föroreningar är också en allvarlig fråga i Sydostasien, negativt påverkat många växt- och djurarter, däribland fiske katten, genom vattendrag. Dessutom är djuren jagas för sina vackra päls i vissa länder. Djurparker med avelsprogram fångenskap hoppas att hålla i fångenskap bestånd starka och mångskiftande, så att fiske katten inte kommer att försvinna helt.

  • Fishcats är hemma i Sydostasien.
  • Fiske katter finns ofta i våtmarker.