Vad är Cooperative Living?

November 26

Kooperativ levande är en typ av livsstil där flera icke-relaterade individer eller enskilda familjer dela en fastighet eller bostäder. Detta skiljer sig från levande situationer som flera enheter lägenheter, som den delade egenskapen ofta gemensamt hyrs eller ägs av de deltagande medlemmarna och använder ett demokratiskt system för beslutsfattande. Många aspekter av kooperativa människor dela på kostnader och arbetskraft levande hjälp att skapa en lämplig levande livsmiljö för alla inblandade.

Vid sin minsta nivå är kooperativa lever ofta finns bland grupper av rumskamrater som delar en lägenhet eller hem. Medan var och en kan ha sin egen sovrum, gemensamma utrymmen, såsom kök, vardagsrum och matsal, är lika tillgänglig för alla. Rumskamrater lever kooperativt måste också komma till överenskommelser om hur hyra, verktyg och tjänster delas. Vissa kan också välja att dela matlagning och matinköp kostnader, men många föredrar att varje göra sin egen shopping och matlagning och klyftan kylskåp utrymme lika.

Kooperativa levande kan göras på en mycket större skala, med invånare som delar hela lägenhetskomplex eller stora delar av fastigheten. Medan större kooperativ kan ha varje individ eller enhet i ett separat vardagsrum, kan det fortfarande finnas gemensamma utrymmen, såsom trädgårdar, underhållning rum eller gym, att alla medlemmar kan dela. Beslut om fastigheten, till exempel vem erkänna, om att få kostnadshöjande tjänster såsom en internet uppgradering, eller om att förbättra fastigheten med något som liknar en pool brukar beslutas av en lika-aktien omröstning bland alla medlemmar.

Det finns fördelar och nackdelar med kooperativa levande. En av de största fördelarna är att skapa ett stödnätverk bland medlemmar, som kanske kan hjälpa varandra ut precis som familjemedlemmar kanske. Denna fördel är ofta tilltalande för dem som önskar en större känsla av gemenskap eller familj än före närvarande i deras liv. Låna en kopp socker eller be om akut barnvakt kan vara mycket enklare och vänligare när grannar är människor som invånarna känner intimt och förtroende.

En av de största nackdelarna till kooperativ levande är att mänskligt socialt beteende är inte alltid jämlikt. Precis som i högstadiet, fraktioner och kotterier kan bilda, kan äldre medlemmar försöka härska yngre medlemmar, och anledning till skvaller kan snabbt störa en fredlig social miljö. Många kooperativ antar stränga och omfattande regler för att styra beslutsfattandet, men kompetens konflikthantering är en viktig del av alla kooperativ livssituation.

  • Skvaller är ett stort disruptor av kooperativ levande.