Vad är Barophobia?

November 26

Barophobia är rädslan för gravitationen. De som lider av denna fobi har irrationella oro den potentiella faran av tyngdkraften. Barophobia ibland orsakas av traumatiska fallolyckor i barndomen. I andra fall är det orsakas av de enskilda inbillar skadar händelser till följd av tyngdkraften antingen misslyckas eller blir alltför kraftig. Behandlingar för barophobia inkluderar disk conditioning, systematisk desensibilisering, exponeringsterapi och hypnoterapi.

En person som lider av barophobia känns maktlösa inför gravitationen. Han kanske är rädd för att gravitationen plötsligt upphör att existera, skicka allt och alla i luften. Alternativt är gravitationen uppfattas ha potential att plötsligt bli kraftfull och kan skada människor.

Symptomen på barophobia är liknande den i många fobier. En person med barophobia allmänhet uppleva känslor av panik, rädsla, skräck och ångest. Dessa symtom kan visa sig när personen rider en rulltrappa eller hiss, till exempel. Tendensen att gå mycket långt för att undvika att rida en hiss eller en nöjespark ride är ett symptom på sjukdomen. Den fobiska individen kommer i allmänhet upplever svårigheter att andas och en ökad puls när han befinner sig i dessa situationer.

Behandlingen för barophobia fokuserar på att eliminera rädslan och avkopplande patienten. En räknare konditione metod används i vissa fall där den fobiska personen ombeds att medvetet byta sina skrämmande tankar med avkoppling. Nästa gång han tycker om att gå upp en uppsättning trappor eller rida ner en hiss, till exempel, kan han bli ombedd att delta i djupandning eller andra avslappningstekniker för att övervinna sin fobi.

När fobiska individen har lärt sig avslappningstekniker, kommer vissa rådgivare tillämpar systematisk desensibilisering och exponeringsterapi. I detta fall kan patienten bli ombedd att ta inkrementella steg för att övervinna sin fobi. Han får i uppdrag att kliva in i en hiss eller annan plats som i allmänhet stimulerar hans fobi. Han är då att medvetet använda avslappningstekniker som ett sätt att övervinna rädslan för gravitationen.

Hypnoterapi kan även vara användbar för barophobia. I detta fall styr hypnosterapeuten patienten i ett djupt tillstånd av avslappning. Medan patienten förblir i avslappnat tillstånd, deprograms terapeuten hjärnan ifrån rädda staten och lär personen att anta nya tankar när han nästa upplever rädsla för gravitationen. Många hypnotherapists visar också en relax mekanism som patienten omedelbart kan tillämpa nästa gång han upplever fobi.

  • Någon med barophobia kan befara att gravitationen kommer att upphöra att existera.
  • Personer med barophobia kan gå mycket långt för att undvika rulltrappor eller hissar.