Vad är GLA Oil?

January 25

Gamma-linolec syra (GLA) oljan är en omega-6 essentiell fettsyra finns i vissa typer av grönsaker. Fastän inga avgörande resultat har visat några positiva resultat av att ta GLA tillskott har olje använts för att behandla eller förhindra en mängd olika åkommor. Det används ofta för att behandla smärta orsakad av inflammation, såsom med artrit; eksem; och olika premenstruellt syndrom (PMS) symtom kan lindras genom att ta GLA olja i flera månader.

Essentiella fettsyror är "bra" fetter som kroppen behöver för vissa biologiska funktioner, men man kan bara få dem från livsmedel; kroppen inte kan producera dessa fetter på egen hand. Omega-3-fettsyror som fiskolja har blivit populärt på senare år. Omega-6 fettsyror är också viktiga för den allmänna hälsan. Omega-6-syror såsom GLA finns i vegetabiliska oljor från nattljus, svarta vinbär, och hampafrön.

Kroppen kan omvandla omega-6-fettsyror i hormonliknande ämnen, varav en kallas serien en prostaglandiner (PGE1). Som med Omega-3, dessa föreningar bidrar till att reglera kroppsfunktioner. Immun hälsa och hjärnans funktion kan stimuleras som följd.

Även om vissa typer av Omega-6: or har befunnits öka inflammation, kan GLA faktiskt minska inflammationen. GLA olja tillskott tros hjälpa behandla eksem, en hudsjukdom orsakad av inflammation i det yttersta lagret av huden. Smärta vanligen orsakas av PMS-symptom, såsom svullnad av brösten, kan också minskas genom att ta tillägget.

Ännu en annan användning av GLA är som en möjlig behandling för diabetisk neuropati. Personer med diabetes har ibland smärta i samband med skador på små blodkärl. Det har föreslagits att GLA: s anti-inflammatoriska egenskaper skulle kunna hjälpa dem som lider av denna besvärliga sjukdom.

Studier har också visat att GLA: s kan hjälpa till att bekämpa autoimmuna sjukdomar där kroppen angriper sina egna friska celler. Genom att hjälpa till att hålla immunförsvaret i friska fungerande skick, kan GLA olja har ytterligare fördelar, som att hjälpa bekämpa eventuella virus. Studier nu pågår för att testa GLA förmåga kanterna humant immunbristvirus (hiv), vilket vanligtvis leder till ofta dödlig förvärvat immunbristsyndrom (AIDS).

Det är viktigt att förstå att inga studier har visat något fast data som antyder GLA olja bör användas för att behandla någon störning eller sjukdom. Även de som tror på tillägg befogenheter erkänna att man kan behöva inta dagliga doser under flera månader innan positiva resultat ses. Medan inga större biverkningar har anknytning till kosttillskott i små, rekommenderade doser, bör de som är gravida vara försiktig och välja att inte ta GLA olja tills studier är avgörande.

  • Den fet olja i nattljus blommande växt har använts som ett naturläkemedel sedan 1930-talet.