Vad är Fjäderborstgräs?

August 2

Fjäderborstgräs är aa arter av stora gäng gräs som tillhör Poaceae familjen. Allmänt känd som fontän gräs, är Fjäderborstgräs hemma i tropiska områden i Afrika och sydvästra Asien. Fjäderborstgräs är en perenn i dess naturliga klimat och en årlig i kallare regioner. Fountain gräset är uppkallad efter den visuella effekten av den släta swooping lövverk liknar formen och förflyttning av en flödande fontän.

Fountain gräset är en klump bildande prydnadsgräs som producerar höga, smala blad från en rhizom eller stolon. En rhizom är en central grundstam som sänder ut en växtens rötter och blad. En stolon är en stam som grenar ut längs eller under marken för att skapa ny tillväxt. Fountain gräs lövverk växer 3 till 5 fot (ca 1 till 1,5 meter) hög i knippen som är 2 till 3 fot (cirka 60 till 90 centimeter) bred. Under våren och försommaren, producerar fontän gräs fjäder spikar av lila eller rosa blomma huvuden. Dessa blommor frukten i en ljusbrun säd under hösten.

Det finns en handfull populära sorter av Fjäderborstgräs, inklusive "Burgundy Giant", "Atrosanguineum" och "Cupreum." P. setaceum "Burgundy Giant" har mörka vinröda blad som är ca 1 tum (25 mm) breda och blomma stjälkar med ljusrosa blommor som är 4 fot (ca 1,2 meter) långa. Den dramatiskt färgade P. setaceum "Atrosanuineum" är av samma storlek och har rika lila blommor med djupt vinröda lövverk. P. setaceum "Cupreum" har smala blad som är lysande grön i varma klimat och olika nyanser av rött i de nordliga regionerna.

Fjäderborstgräs kan förökas på våren genom frö eller genom att dela etablerade växter. Fountain gräs bör planteras i områden som erbjuder rikligt direkt ljus med liten eller ingen skugga. Nya anläggningar kommer att etablera sig snabbt om de planteras i bördig jord med god dränering. Arten föredrar en härdighet zon av 9 eller 10. Så länge det är väl underhållna, Fjäderborstgräs kan planteras som en accent anläggning, marktäckare eller som allmänt ändamål landskapsanläggningen.

Vissa sorter av fontän gräs är kapabla av föröknings svindlande under vissa villkor och anses invasiva växter. Fjäderborstgräs är listad som en invasiv art i många stater och kan ta över ett område om det inte hanteras på rätt sätt. De vanligaste sorterna som de som diskuteras ovan inte sprids mycket snabbt. Andra sorter som "National Arboretum" och "Moudry" är svårare att kontrollera.