Vad är myentericus Plexus?

November 9

Myentericus plexus är ett nätverk av nervtrådar som ligger inom lager av muskelvävnad som linjer matstrupe, magsäck och tarmar. Det är en del av det enteriska nervsystemet, en underavdelning till det perifera nervsystemet som är ansvarig för att styra verksamheten i mag-tarmkanalen. Denna speciella struktur medierar sammandragningar i muskellager, nyckel att flytta mat genom kroppen, så att den kan bearbetas av metabolismen.

Denna struktur betraktas ibland som en del av det autonoma nervsystemet. Det agerar främst under nivån av medvetande, automatiskt skicka signaler till magtarmkanalen utifrån triggerhändelser. Den fungerar självständigt och i samförstånd med ett antal andra system för att göra det möjligt för matsmältning och metabolism av föda. Emellertid kan det centrala nervsystemet också vara involverade med medveten kontroll över plexus myentericus om det blir nödvändigt.

Även känd som Auerbach s plexus efter första anatomen att beskriva det, innerverar myentericus plexus slemhinnan i mag-tarmkanalen och är primärt ansvarig för intestinal motilitet. Motilitetsstörningar, där mag-tarmkanalen inte kontrakt och koppla normalt, ibland involverar skada på nervfibrerna i myenteriska plexus. Achalasia är ett exempel på en störning som kan involvera denna struktur.

Inom nätverket av nervfibrer som gör upp plexus myentericus, finns det ett antal perifera kluster av nervnervknutar som styr enskilda delar av tarmen. Även om de ibland antas vara isolerat, de är alla en del av ett sammanlänkat system och alla har bara en myentericus plexus, inte många enskilda strukturer. Tillsammans nervtrådarna och ganglier ger den primära källan för innervation till tarmkanalen och det finns fler celler i denna struktur än det finns i ryggmärgen.

När patienter utvecklar motilitetsstörningar som stör äta, matsmältning och ämnesomsättning, kan utföras ett antal screeningtester inklusive imaging studier för att lära mer om ursprunget till de besvär och att precisera vilken eller vilka platser i tarmkanalen där muskel foder rör sig inte som den borde vara. Dessa tester kan omfatta en bedömning för att avgöra om nervtrådar eller ganglier i plexus myentericus har skadats. Dessa celler kan ses på biopsier av slemhinnan i tarmkanalen tas under en kirurgisk biopsi och granskas av en patolog.

  • En tarmbiopsi bort tvivel vävnad för att få det analyseras av en patolog.