Vad är kultur Hegemoni?

November 10

Kulturell hegemoni är idén eller konceptet som en nation eller kultur, antingen genom direkt uppsåt eller enbart genom sin dominerande ställning i världen, utövar en omåttlig inflytande i hur andra kulturer bör uppträda, både när det gäller värderingar och politiska och ekonomiska ambitioner. Idén om kulturell hegemoni främjades av skrifter den marxistiska filosofen Antonio Gramsci i slutet av 19: e och början av 20-talen, men han har inte sitt ursprung konceptet. En härskande klassen sociala strukturen har funnits under hela mänsklighetens historia i många regioner. Exempel kan ses i dominansen av romerska värden över fem århundraden av regeln genom det romerska riket, dominans kinesiska kulturen över sina mindre asiatiska grannar som har fortsatt att existera i modern tid, dominans europeiska kulturvärden över indiansamhällen som Nordamerika var allmänt avgöras av europeiska invandrare på 1800-talet, och så vidare.

USA är unikt sysslar med idén om kulturell hegemoni, till stor del på grund av att främja dess sociala struktur runt om i världen är en oundviklig biprodukt av utbyggnaden av amerikanska multinationella företag på tillväxtmarknader, och på grund av dess långtgående vilja att ingripa militärt in angelägenheter misslyckats eller sönderfallande stater. Amerikanska kulturen är också centrerad kring en blomstrande och mångsidig mediabranschen. Genom filmer, tv, musik och utskrifts underhållning, samt marknadsföring av produkter genom omfattande reklam, har den amerikanska kulturen en omåttlig påverkan på värdena många nationer där människor strävar efter att en mer konsumentbaserad livsstil. Detta inflytande ses ofta i ett negativt ljus, eftersom den har potential att undertrycka den lokala kulturella uttryck till den punkt där mångfalden i många former förloras.

Ett av de främsta argumenten mot kulturell hegemoni i många former genom historien, och som erbjuder en singulär försvar av spridningen av den amerikanska kulturen, är att det är fel att anta att mindre kulturer tvingas ta på identitet mer dominerande. De gör det genom val, och ofta går till extraordinära insatser för att få tillgång till utländska kulturella idéer och produkter, trots ett försök att undertrycka detta genom sina egna regeringar. En annan huvudargument mot begreppet kultur hegemoni är att, medan dominerande kulturer kan sprida sitt inflytande till olika regioner, dessa regioner tenderar att inte överge sina egna värderingar och intressen, utan bara infoga nya till en bredare syn på det goda livet.

Den filosofiska begreppet en dominerande ideologi tränga undan andra misslyckas ibland att ta hänsyn till vad som sker i omvänd. Som dominerande kulturen introducerar sina produkter och värden i de livsstilar andras, är dessa produkter ofta modifieras för att passa lokala smaker och intressen. Samtidigt är den lokala kulturen införlivas den dominerande samhällsstrukturen, vilket gör båda grupperna mer kulturellt mångskiftande.

Ett enkelt exempel på sammanslagning kulturella intressen kan ses i införandet av en populär amerikansk djävulens mat kaka dessert mix av en stor amerikanskt företag i den indiska marknaden. Inte nog indianerna allmänt acceptera produkten, men de ändrade det både i innehåll och reklam för att passa sina egna lokala värderingar, genom att ersätta den traditionella kakmix tillverkas av företaget efter en som använde ris i stället för standard vetemjöl. Mixen ändrades också så att den skulle kunna användas för att göra annat än traditionell amerikansk tårta produkter, såsom dosas, idlis och gatumat, som är indiska jästa crepes, salta kakor och munkar, av vilka sträcker tillbaka över tusen år till 920 AD i det indiska köket.

  • Amerikanska kulturen har ett inflytande på värdena många nationer genom filmer.
  • Amerikanska kulturen har ett inflytande på värdena många nationer genom musik.
  • Verkstads, militär, och organisatorisk överlägsenhet romarna möjligt för dem att etablera kulturella hegemoni över större delen av västra och södra Europa.