Vilka är de olika Poesi Villkor?

August 15

Poesi är en form av skrift som ofta figur och ibland skriven på vers med ett rim schema. Vissa poesi innehåller bildspråk, vilket är ett ord eller ord som har alternativa betydelser förutom standarddefinitionen; vers, vilket är en linje av poesi som kan ha en viss rim system eller mätare; och rim system, vilket är ett mönster av rimord eller ljud i en dikt. Detta är tre grundläggande poesi termer för att beskriva form och funktion av poesi, även om många andra termer finns som definierar komplexiteten i poetisk form.

Poesi är ofta skrivna i olika typer av vers, inklusive fri vers, tom verse, och rimmad vers. Rhyme scheman kan variera: intern rim består av ljud eller ord som rimmar inom en rad av poesi; end rim består av ljud eller ord som rimmar vid slutet av varje rad. Rim systemet är mönstret genom vilken linjerna rimma. En strof, eller en del av en dikt, kan ha ett rim schema så här:

EN
B
EN
B
C

Varje bokstav representerar ett annat ljud. Ljudet i linje 1 (A) kommer rim med ljudet i linje 3 (A), medan ljudet i linje 2 (B) kommer rim med ljudet i linje 4 (B). Ljudet i linje 5 kommer inte rimma med någon av de andra linjerna.

Andra poesi termer kan användas för att beskriva genren poesi, eller den allmänna stämningen i dikten. Renaissance poesi, modern poesi, och postmodern poesi är alla poesi termer som beskriver en viss stil att skriva som var vanligt under en viss tidsperiod. Egenskaperna hos dikterna skapades under dessa individuella tidsperioder kan ha vissa utmärkande egenskaper som skulle göra att identifiera dem som en viss genre mycket lättare för läsaren.

Poesi termer som beskriver vilken typ av mätare som används i dikten är kanske vanligast. Jambisk pentameter är den mest kända mätare; denna typ av mätare består av fem iambs. En JAMB är en kombination av ett obelastat och betonad stavelse. En rad av jambisk pentameter kan läsa så här:

"Jag kanske inte kommer att lämna denna plats i dag."

Den första stavelsen i ordet "kanske" eller "per--," är obelastat, då den senare delen av ordet, eller "--haps", är stressad eller talat med mer kraft än den första delen av ordet. Andra typer av mätare finns, även om jambisk penta är en av de vanligaste.

  • Poesi termer innefattar sådana som definierar mätaren används; till exempel William Shakespeare var känd för att anställa jambisk pentameter.
  • Poesi termer används för att identifiera genren av versen, såsom kärlek poesi.
  • Poesi termer inkluderar identifierare för hur hur rhymes används; till exempel, kan sonetter rim första och fjärde linjerna och de andra och tredje raderna i en strof, i rim systemet ABBA.