Hur väljer jag det bästa Stir-Fry Oil?

November 18

Woka är en asiatisk teknik matlagning som innebär matlagning bite-storlek bitar av kött och grönsaker i en kastrull på hög värme, och välja rätt stek olja är en viktig del i att förbereda denna maträtt korrekt. Söker en raffinerad olja med hög rök punkt kan vara till nytta i ljuset av kravet tekniken är för hög, direkt värme. Med tanke på den önskade smaken av måltiden också kan hjälpa till att välja rätt olja, eftersom en kombination av oljor kan hjälpa till accent smak av sista måltiden. Bland de mest populära stir-fry oljor är jordnötsolja och sesamolja, även om dessa också kan ge födoämnesallergier i spel.

Många traditionella asiatiska recept kräver användning av jordnötsolja, delvis för att det har en hög rök punkt. Denna olja ofta används i flera hög temperatur tillagningsmetoder, inklusive fritering och wokning. Sesamolja är också populärt och även tål hög temperatur tillagningsmetoder.

Flavor är en annan viktig faktor i att plocka rätt olja till wokade rätter. Jordnötsolja har en lätt nötaktig smak, som den kommer att bibringa vissa livsmedel under tillagningen. Sesamolja finns i både en light-version och som en mörkare, rostade sesamolja. Den har också en distinkt smak som lätt bibringas måltiden, men styrkan i denna smak leder många kockar att blanda den med en annan olja att tona ner det lite. Ett alternativ är att laga mat med en olja såsom jordnöts eller rapsolja och sedan lägga till några droppar sesamolja precis innan servering som en enkel smak uppsving.

Medan välja rätt olja kan lägga en betydande mängd smak till en stek maträtt, några kockar föredrar en mer neutral smaksatt stek olja, såsom raps, som inte förringa de andra ingredienser "smaker. Rapsolja har också en ganska hög rök punkt och har låg halt av mättat fett jämfört med andra matoljor. Rapsolja har den extra fördelen av att vara en all-purpose matolja alternativet, göra sig av med behovet av flera specialoljor i ens skafferi.

Den wokning teknik kräver generellt oljan förvärmas i matlagning pan på hög värme, bör så oraffinerade oljor med lägre rök punkter undvikas. Förutom att röka upp köket kommer dessa oljor att brytas ner vid högre kokningstemperaturer och påverka smaken hos den slutliga skålen. Populära matoljor såsom extra virgin olivolja och smör har en lägre rök punkt, som i allmänhet gör dem olämpliga som en stek olja. Raffinerad olivolja kan användas i vissa recept och, i vissa fall, kan smör blandas med en olja som raps för att höja sin rök punkt till önskad temperatur matlagning, men det kräver en noggrann avvägning att vissa kockar kanske inte vill bry med att uppnå.

När man arbetar med stek olja som används i asiatiska köken, är det viktigt att komma ihåg att många diners är mycket allergisk mot nötoljor. Man bör alltid be gästerna om eventuella nötallergi före servering dem wokade rätter tillagade med någon typ av nöt-baserad olja. Dessa typer av födoämnesallergier kan orsaka allvarliga reaktioner, som kan leda till sjukhusvård eller död. Personer med nötallergi kanske vill prova en majsbaserad stek olja i sina asiatiska recept.

  • Välj oljor som kan ta höga temperaturer, såsom jordnöt, raps eller sesam, för stek matlagning.
  • Chop suey är en kinesisk-amerikansk stek grönsaksrätt.
  • Jordnötsolja har en hög rökning punkt och används flitigt i många länder att wokade livsmedel.
  • Rapsolja tål höga heat, vilket gör det till ett bra val för stek matlagning.
  • Raffinerad olivolja - inte extra jungfruolja - kan användas i vissa stek recept.