Vilka är de vanligaste orsakerna till magont hos kvinnor?

November 17

De vanligaste orsakerna till magont hos kvinnor inkluderar gas, colon irritabile (IBS), och mensvärk. Dessutom kan äta för mycket, en gallblåsa attack, och gastrit orsaka smärta i buken. Vanligtvis orsakar gas smärta i nedre buksmärtor, även om att smärtan kan kännas i övre delen av buken, som kallas epigastriesmärta. Det kan också orsaka bröstsmärtor och även härma symtom på en hjärtinfarkt.

Vanligtvis kan magont som orsakas av överskott av gas behandlas med anti gas mediciner som innehåller simetikon. Denna medicinering bryter upp gasbubblor, avlastar och därefter lindrar smärta. Virala eller bakteriella infektioner är också vanliga orsaker till smärta i magen, som är matförgiftning. Dessa förhållanden kan också orsaka diarré, kräkningar och feber.

Antibiotika är vanligtvis behöva behandla magont som orsakas av en bakteriell infektion. Efter infektionen har lagt sig, går smärtan oftast bort också. Det är viktigt för kvinnor att inse att antibiotika också kan orsaka magsmärtor, så sjukvårdspersonal behöver överväga de risker samt fördelarna med denna medicin.

Irritable bowel syndrome orsakar kronisk magont, uppsvälldhet och förstoppning och diarré. Det är vanligare hos kvinnor, och orsakerna är inte klart. IBS svarar oftast väl till en terapeutisk diet, så drabbade kanske vill prata med en dietist eller annan vårdgivare som kan hjälpa fram en meny plan.

Under menstruationscykeln, är det vanligt att kvinnor upplever lägre buken eller magkramper. Smärtsamma perioder ofta svara på anti-inflammatoriska läkemedel och med hjälp av en värmedyna. När mensvärk blir svår, eller åtföljs av kraftiga blödningar, kvinnor måste konsultera en läkare för att se till att andra gynekologiska tillstånd inte är närvarande. En gallblåsan attack kan också orsaka magont hos kvinnor; emellertid denna typ av smärta börjar vanligen på den högra sidan av buken och strålar ut till baksidan.

När smärtan blir svår eller oftare, varvid en kvinna bör överväga undersökas av en läkare eller sjuksköterska. Den vårdgivare normalt kommer att känna buken för områden av ömhet, och han eller hon kan rekommendera andra tester, såsom en övre eller nedre gastrointestinala röntgenserier. En övre endoskopi studie kan avslöja en peptiskt eller duodenalsår, vilka kan behandlas med syrahämmande läkemedel och undvika vissa livsmedel, alkohol och rökning.

En annan vanlig orsak till magont är förstoppning. Många kvinnor får inte den rekommenderade mängden fiber i sin kost, vilket kan bidra till oegentligheter. Dessutom kan hormonella förändringar orsaka förstoppning, eftersom inte kan dricka tillräckligt med vatten. Behandlingen inkluderar att lägga till mer fiber till kosten, öka vätskeintaget och, ibland, tar en milt laxerande eller pall mjukmedel. Om ihållande, bör dock kvinnor rådgöra med en läkare eller sjuksköterska.

  • Förstoppning är en vanlig orsak till magont.
  • Salmonella, en vanlig orsak till matförgiftning, kan orsaka magont.
  • Irritable bowel syndrome kan orsaka kronisk magsmärtor hos kvinnor.
  • Kvinnor är mer benägna att ha gallblåsan problem som medför magont än män.
  • Mensvärk kan ge magsmärtor hos kvinnor.
  • Imaging tester för gastrointestinala problem kan kräva patienter att dricka en kontrast färgämne gjort av bariumsulfat.