Vad är Technicolor?

June 6

Technicolor är en patenterad process för att skapa levande färgfilmer från vad som egentligen är svartvit film lager genom att kombinera två eller tre separata remsor av exponerad film tonade med speciella färgämnen. Detta är en mycket arbetskrävande och dyr process som producerar hyperrealistiska färger är bäst lämpade för större-än-livet-filmer, såsom musikaler, perioden bitar och epos. Technicolor används fortfarande ibland i moderna filmer för att ge dem samma visuella kvalitet som eran de skildrar.

De tekniska aspekterna av Technicolor är lite komplicerat. Såvida du inte är en bekräftad film technophile med ett brinnande intresse för färg timing och färgämne imbibation processer, bör denna artikel omfatta det väsentliga i processen.

Många människor antar att färgfilmer inte kom fram på scenen förrän på 1930-talet, men det fanns ett antal tysta filmer som antingen var tonade hand eller bearbetade genom den allra första Technicolor två band teknik. Den Technicolor företaget självt grundades 1915, och de första stumfilm att terar processen släpptes 1922. På den tiden fanns det inget sådant som färgfilm lager, så utmaningen var att hitta ett sätt att skapa realistiska färger filmer från svartvit film lager skjuten med enstaka objektiv kameror.

Vad Technicolor ingenjörer utvecklat var en balk-splitter som skulle ta den ursprungliga bilden kommer genom kameralinsen och dela den i två (senare tre) separata men lika bilder som skulle drabba två olika remsor som körs i en speciell kamera. I den ursprungliga två-remsa processen, skulle ett filmremsan har ett rött filter placerat mellan den och stråldelare, medan den andra filmremsan skulle ha ett grönt filter. Detta innebar att den "röda" filmremsa och "gröna" filmremsa fortfarande skulle vara svart och vitt för blotta ögat, men alla skulle ha olika graderingar av grått som matchade spektrum av röda, gula och blå färger.

När dessa remsor av filtrerad svartvit film har utvecklats till negativ, skulle de behandlas med färgmättad film lager gjord av en form av gelatin. Den Technicolor Processen liknade hur tidningar producerade färg serier. En röd-tonad filmremsa skulle cementeras till ett gröntonat filmremsa och båda skulle placeras över den ursprungliga svartvita arkivfilmer. När det starka ljuset från en Technicolor projektor passerade alla tre skikt, resultatet var en färgfilm med ganska realistiska hudtoner och bakgrunder.

Processen förbättrades under 1930-talet med tillägg av en tredje gul filtrerad filmremsan. Många av de bäst mottagna musikaler och kostymdramer 1930 filmades med hjälp av Technicolor processen. Kanske de två mest kända filmer som mottagit det var Borta med vinden och Trollkarlen från Oz. Trollkarlen från Oz var speciellt minnesvärd för sin mid-story konvertering från sepia-tonade svartvitt till bländande färg.

Technicolor fortsatte att vara en lönsam process för dess skapare hela 1940-talet och 1950-talet. På 1960-talet var dock många studior använda färgfilm lager behandlas av en rival, George Eastman Company. Den ursprungliga processen också led på marknaden eftersom det var mycket arbetskrävande och mycket dyrare än Eastman processen. Technicolor filmer ansågs vara överlägsna vad gäller färgmättnad och arkivkvalitets-, men studior kunde tillverka och marknadsföra många fler Eastman-bearbetade filmer i den tid det tog att avsluta en enda Technicolor film.

Företaget är fortfarande i filmen bearbetning verksamhet, men själva processen används sällan i vanliga filmer. Många företag har stoppat produktionen på de nödvändiga färgämnen, och moderna färgfilm bearbetningsteknik har gjort Technicolor stor del föråldrade. Några stora Hollywood releaser har bearbetats i den ursprungliga processen, till exempel 1940-talet-baserade filmer The Aviator och Pearl Harbor, men den ursprungliga metoden används vanligen som en ny effekt, inte en vanlig sätt att bearbeta färgfilm.

  • Technicolor kan användas för att färglägga populära och klassiska filmer.
  • Technicolor var en filmremsa teknik.
  • Den Technicolor Processen används sällan i samtida mainstreamfilmer.
  • Trollkarlen från Oz var bland de första film musikaler att dra nytta Technicolor.
  • Gamla svartvita filmer kan vändas för att färga med hjälp Technicolor.