Vad är en Market Maker?

October 20

En market maker är en speciell typ av mäklare vars funktion är "make" marknaden för ett visst bestånd. Marknaden Maker kommer att hålla ett visst antal aktier aktier i hans eller hennes inventering för det uttryckliga syftet att kunna sälja dem till personen budgivning för att köpa dem, eller kommer att lägga till sin inventering genom att köpa lager från en säljare som erbjuder lager aktier. I vissa fall kan den marknadsgarant bara matcha upp köpare och säljare av aktier aktier.

En market maker tar ingen provision på försäljningen, men i stället gör en vinst på skillnaden mellan köp- och säljkurs. Den potentiella säljare av beståndet sätter det pris som aktien kommer att säljas; Detta är den fråga eller begärt pris. Den potentiella köparen av beståndet kommer att erbjuda eller bjuda ett pris som aktien kommer att köpas. Dessa två priser är sällan lika, och market maker kommer bara att göra en handel när det finns tillräcklig skillnad för att ge en vinst i försäljningen. På omsatta aktier, där hundratusentals aktier handel i en enda dag, kan den marknadsgarant fortfarande göra en vacker vinst, även om denna skillnad är mycket liten.

NASDAQ marknaden består av över 300 market makers. Eftersom en market maker gör en vinst på varje försäljning, oavsett om marknaden går upp eller ner, rätten att vara market maker på en marknad som NASDAQ är värt en hel del pengar. Möjligheten att bli en market maker är mycket sällsynt, och oftast en köpt rätt. Det är inte möjligt att helt enkelt bestämma sig för att bli en marknadsgarant och starta ett företag som sådan.

För att säkerställa en effektiv och ändamålsenlig marknaden finns i genomsnitt 14 market makers per lager på Nasdaq-börsen. Varje market maker konkurrerar med de andra marknadsgaranter för varje bestånd uppgörelse som föreslås. Avsikten är att marknaden på detta sätt, förblir konkurrenskraftiga och rättvisa för alla inblandade. New York Stock Exchange har återförsäljare som fyller liknande roller. Men på New York-börsen, är dessa återförsäljare kallas marknadsspecialister och inte marknadsgaranter, även om de tjänar exakt samma syfte.

  • En market maker tar ingen provision på försäljningen, men i stället gör en vinst på skillnaden mellan köp- och säljkurs.