Hur får jag tillbaka från vitreoretinal kirurgi?

October 26

Återhämtning från vitreoretinal operationen kräver kvar i en textsidan nedåt läge från några dagar till flera veckor efter operationen medan ögon läker. Detta innebär en utmaning för de flesta patienter, som måste sova, äta och spendera minst 23 timmar om dagen med sina huvuden nedåt. Visst obehag och svullnad kan uppstå under återhämtningsperioden, tillsammans med överdriven riva.

Den process som används för att utföra vitreoretinal kirurgi gör det nödvändigt för patienten att hålla ansiktet nedåt efter ingreppet. En kirurg avlägsnar den vitrösa fluiden, ett klart material med konsistensen av gelé, från ögat för att reparera hål eller revor i gula fläcken, en region i den bakre delen av ögat som ansvarar för skarp syn. Han eller hon ersätter fluiden med en bubbla av gas som fungerar som ett bandage under läkningsprocessen. Denna bubbla sätter press på det kirurgiska området för att hålla hål på baksidan av ögat stängt. Gasen bubblan upplöses så småningom och är ersätter med ny glaskroppsvätska.

Kirurger brukar råda patienter att förvänta tristess och stress från resterande sidan nedåt efter vitreoretinal operation. Patienter kanske vill förbereda mat i förväg så det kan snabbt uppvärmt. Eventuella sysslor som behöver uppmärksamhet, såsom tvätt eller betala räkningar, bör också hanteras före operationen. Patienter kan minska risken för fall genom att rensa vägar i huset.

De flesta patienter tycker att det är bra att ställa in sina hem för bekvämligheten före vitreoretinal operation. Vävnader, vattenflaskor och andra förnödenheter kan ordnas nära till hands. Ett lågt bord eller fack kan användas för måltider eller spela brädspel att avvärja tristess. Kläder som är lätt att sätta på och ta av, till exempel toppar den knappen, kan göra dressing lättare.

Utrustning för användning i hemmet eller på resan kan lindra obehag av att hålla huvudet ner under återhämtning. Body stöd enheter med ett ansikte dyna används typiskt när de sover. Ansiktet kudden hjälper under dagen när du spelar spel, läsa eller titta på film. Enheten hanterar även huvudet medan man äter och dricker. Viss utrustning kommer med speglar som ger en 180-graders vy av ett rum.

Vitreoretinal kirurgi ibland utföras någon sjukdom som påverkar vätskan i ögat, inklusive näthinneavlossning, glaukom, diabetesretinopati, och tårar eller hål i makula. De första tecknen på en störning innefattar typiskt dimsyn och en förlust av perifera seendet, om näthinnan lossnar. Ljusblixtar eller flytande bilder i synfältet representerar också tecken på glasartade vätskerubbningar.

  • Dimsyn kan vara ett tecken på en sjukdom som påverkar vätskan i ögat.
  • Den process som används för att utföra vitreoretinal operation gör det nödvändigt för patienten att hålla ansiktet nedåt efter ingreppet.
  • Ett tecken på en näthinneavlossning kan vara förlust av perifera seendet.
  • Vitreoretinal kirurgi kan vara nödvändigt att behandla fall av diabetisk retinopati.