Vad är necrobiosis lipoidica diabeticorum?

December 15

Necrobiosis lipoidica diabeticorum, även kallad NLD, är en sällsynt sjukdom som producerar stora, oftast smärtfri hudförändringar på underbenen. Som namnet antyder, är necrobiosis lipoidica diabeticorum oftast ses hos patienter som har diabetes. Under flera månader eller år, små röda eller bruna fläckar på huden utvecklas till gul, blanka sår på smalbenen. De sår själva inte normalt orsaka hälsoproblem, men människor ofta väljer att genomgå behandling för att förbättra sitt utseende och minska risken för infektion.

Läkare har inte en klar uppfattning om varför eller ens hur necrobiosis lipoidica diabeticorum utvecklas. Eftersom diabetes är en underliggande sjukdom i nästan samtliga fall, är det tänkt att blodkärlssjukdomar vanliga hos diabetiker är ansvariga för bensår. Onormalt höga blodsockernivåer orsaka små blodkärlen i benen för att tjockna, svälla, och så småningom brista. Eftersom blodkärlen i benen är mycket nära ytan av huden, inflammation och blödning kan orsaka sårbildning.

I de flesta fall utvecklas mycket långsamt. Necrobiosis lipoidica diabeticorum En person först märker en samling av röda, något upphöjningar som gradvis bli brun och verkar sprida sig. Som ett sår växer, visar det gula i centrum och tar på ett blankt, vax-liknande utseende. Det är ovanligt att skador klia eller orsaka smärta, men en trasig hudområde kan bli infekterade och leda till ytterligare symtom. Sår är begränsade till smalbenen i nästan alla fall, även om villkoret sällan kan visas på händer, underarmar, eller ansikte också.

En läkare kan diagnostisera necrobiosis lipoidica diabeticorum genom att noggrant undersöka hudsår och frågar om en patients sjukdomshistoria. Ett litet prov av hudvävnad kan uppsamlas för histologisk analys. Medicinsk lab forskare kan inspektera vävnad för att bestämma om uppträdandet av blod och fettceller är förenligt med patologin vid necrobiosis lipoidica diabeticorum. Om en patient har ännu fått diagnosen diabetes, är blodprov vanligen utförs för att bekräfta eller utesluta tillståndet.

Åtgärder Behandlings beror på storleken och svårighetsgraden av sår. I de flesta fall, läkare fokuserar på att begränsa risken för infektioner genom att föreslå att patienten skydda benen och använda aktuella antibiotika på öppna sår. Aktuella och injicerade kortikosteroider används ibland för att minska inflammation i utvecklings lesioner.

Kirurgi är inte ofta rekommenderas, men en person som är bekymrad över det estetiska utseendet på hans eller hennes ben kan välja att ha ett förfarande gjort. En plastikkirurg kan skära lesioner och transplantat hudvävnad från andra ställen på kroppen på smalbenen. Det är emellertid möjligt för necrobiosis lipoidica diabeticorum att återvända efter kirurgi.

  • NLD ses ofta hos patienter som har diabetes.
  • Diabetiker bör inspektera alla delar av ben och fötter för sår eller sår på en regelbunden basis.
  • Läkare föreslår att du använder aktuella antibiotika på öppna sår för att begränsa risken för infektion.
  • En läkare kan diagnostisera necrobiosis lipoidica diabeticorum genom att undersöka hudsår och frågar om en patients sjukdomshistoria.