Vad är Betakaroten Kosttillskott?

August 8

Betakaroten är en naturligt förekommande näringsämne som finns i många orange och gul frukt och grönsaker. Det är en del av en klass av fettlösliga pigment som kallas karotenoider som löser sig i fett som finns i kroppen. När det förtärs, är betakaroten först omvandlas till retinol och sedan vitamin A. Både betakaroten och vitamin A bidra till att upprätthålla hälsan hos cellerna i kroppen. Betakaroten tillskott ger ett sätt att öka nivån av vitamin A i kroppen för dem som inte äter tillräckligt i kosten.

Betakaroten anses en antioxidant och det finns tecken som tyder på att det kan skydda mot kroniska sjukdomar, som cancer och hjärtsjukdomar. Den ger skydd för cellerna i kroppen, förbättrar immunförsvaret och fortplantningssystem och ger en nödvändig källa till vitamin A. Sötpotatis, grönkål, morötter, vinter squash, grönkål och broccoli är några av de grönsaker som är naturligt rik på betakaroten. Hälsofördelar har erkänts av antingen konsumera betakaroten genom hela livsmedel eller genom att använda betakaroten kosttillskott.

Studier rörande betakaroten har ännu inte lämnat tillräckliga bevis för att fastställa en rekommenderad nivå av betakaroten intaget. Trots år av forskning, det finns fortfarande inga formellt fastställda närings riktlinjer för dess rekommenderade dagliga dosen. Även om formella riktlinjer för betakaroten nivåer har ännu inte slutförts, har forskningen tillhandahålls allmänna näringsmässiga riktlinjer. De flesta studier tyder på att vuxna ska ha cirka fem portioner frukt och grönsaker varje dag. Äta den rekommenderade dieten ger någonstans från tre till sex milligram betakaroten per dag.

Statist, de flesta genomsnittliga dieter är låga i frukt och grönsaker. Betakaroten brist kan vara vanligare hos dem som har dieter som är låga i frukt, grönsaker och fetthalt eller lägre än genomsnittet blodnivåer. De som uppfyller kriterierna för betakaroten eller vitaminbrist kan dra nytta av betakaroten tillskott. Även Betakaroten tillskott är tillgängliga utan recept, samråd med en vårdgivare rekommenderas alltid innan något tillägg.

Stora mängder av betakaroten rekommenderas inte, och det finns särskilda varningar mot höga belopp för tobaks- och alkoholanvändare. Betakaroten tillskott i syntetisk form har visat sig öka risken för vissa cancerformer. Höga halter kan orsaka biverkningar såsom missfärgning av huden, eller en gul nyans till ögonvitorna. Studier har visat att betakaroten intag i större mängder än 20 milligram per dag kan öka chanserna för cancer och hjärtsjukdomar, särskilt i dem som röker och dricker alkohol regelbundet.

Det finns tecken på en positiv korrelation mellan den totala hälsa och funktion i kroppen och förekomsten av genomsnitts betakaroten och vitamin A nivåer. Det rekommenderas att betakaroten har mindre risk och mer nytta när uppnås genom hela livsmedel i motsats till att ta betakaroten tillskott. Kosttillskott gör erbjuda nästa bästa alternativet till en kost rik på livsmedel som innehåller hälsosamma näringsämnen.

  • Färgglada grönsaker som morötter är hög i betakaroten.
  • Kale, som är rik på betakaroten, kan vara bättre än ett komplement.
  • Trots att grön färg, grönkål är rika på betakaroten.