Vad är en Lane tårta?

July 21

En Lane kaka är en kvintessensen södra dessert. Denna kaka har funnits åtminstone sedan slutet av 1800-talet, när Emma Rylander Lane, i Clayton, Alabama, vann första pris med den på State Fair Alabama. Denna kaka dök upp i hennes kokbok 1898, då det hette "Prize tårta." Men ursprunget till denna typ av kakan är förmodligen äldre än Mrs. Lane recept.

Sydstatare, som regel, är förtjust i kokos och frukt, och det är en sällsynt sydlänning som inte har en söt tand. The Lane tårta, med sin fyllning av kokos, kanderad körsbär och russin, var förmodligen populär i södra så tidigt som på 1830-talet, när sådana artiklar blev mer lättillgängliga.

De flesta äldre Lane tårta recept innehåller ett recept på en vanilj eller vit tårta. Med framsteg inom kakmix dock kan en kock använda en favorit mix kaka, bakad i två, 9-tums lager. Gul kaka är också ett bra val, eftersom det är oftast fuktig.

En ambitiös kock kanske vill prova att dela de kylda lager, så kakan kommer att ha fyra lager, men detta är frivilligt. Vad som inte är frivillig är användningen av god sprit för kakan och fyllning. Brandy eller bourbon är de bästa valen, och sprit ska vara "mjuk". Ungefär en halv kopp (120 ml) av vätskan bör spooned på lagren och får dra i. En halv kopp kommer suga båda lagren. Den andra halv-kopp går in i fyllningen. Många kockar är överens om att Wild Turkey eller Jack Daniels är de bästa vätskorna för ett Lane kaka. En sann whisky kan vara för bitter eller hårda för kakan, så en bourbon eller Tennessee Whiskey, som Jack Daniels, är bättre val. Lagren ska blötläggas efter att de är delade.

När kakan lager har svalnat, split och dränkts, är det dags att göra fyllningen. Vissa kockar föredrar en dubbel panna för detta, men en gjutjärns stekpanna är författarens val. Eftersom en Lane tårta fyllning har några godis-liknande egenskaper, bör kocken alltid använda en träslev för omrörning, för att inte ge en metallisk smak till fyllningen. En standard tårta fyllning kräver sex till åtta äggulor, två pinnar smör, 1 dl socker, 1 kopp russin, 1 kopp riven kokos, 1 kopp hackade pekannötter, 1/2 dl kanderad körsbär, hackad, och 1/2 halv kopp bourbon .

I en järn stekpanna på medel låg värme, smält smör till ljummet. Tillsätt socker. Rör om tills blandas. Lägg äggulor och rör om väl. Se till smör / socker blandningen inte är för varmt - annars kommer äggen ISA. En kock kan vilja lägga lite av smeten till äggen först, och sedan lägga till dem i blandningen. Lägg frukt, kokos och pekannötter. Koka på medel till medel låg värme i 15 till 20 minuter under ständig omrörning tills blandningen bubblor och blir vit och sirapsliknande. Fyllningen bör vara nästan godis-liknande. Till bourbon långsamt under ständig omrörning och koka ytterligare 1-2 minuter. Detta recept kommer att fylla och is två eller tre skikt.

Vissa kockar avsluta ett Lane tårta genom att fylla lagren med kokosblandningen och sedan glasyr det hela med en vit, sju minuters glasyr. Vissa kockar frost hela kakan med fyllningen och några fylla lagren och sprida fyllningen över toppen. Någon av dessa metoder är acceptabel och en är som "äkta" som en annan.

  • En standard Lane kaka recept innehåller russin.
  • Skillets används för att göra körfält tårta fyllning.
  • En bra whisky är ett krav för körfält kaka.
  • Pekan används i Lane kaka.