Vad är en LED-ficklampa?

October 5

En LED-ficklampa producerar ljus genom lysdioder (LED) snarare än en glödlampa, vilket gör dem svalare, mer energieffektiva och tuffare.

Glödlampa som används i traditionella ficklampor använder en glödtråd innesluten i ett glas sugrör eller glödlampa. När elen levereras till kabeln från batterierna, tråden glöder med värme som producerar ljus. Värmen är dock inte bara förlorat energi men så småningom bränner ut tråden och lampan måste bytas ut.

En LED-ficklampa selar ljus skapat av en helt annan process. Två typer av halvledarmaterial används i en LED: en typ som har ett överflöd av fria elektroner och den andra som har ett underskott. När tillräckligt med energi tillförs i form av el, är en tröskel uppnåtts som driver några av de fria elektronerna i rikligt material för att hoppa till locka materialet. När den elektron tar sin plats i det nya materialet en foton eller partikel av ljus släpps.

Färgen på den frisatta ljuset är beroende av vilka typer av material som används och hur mycket energi som krävs för elektronerna att göra hoppet. Om det krävs en låg mängd energi det utsända ljuset kommer att vara i det infraröda eller röda våglängden. Om en jämförelsevis hög tröskel mycket nås, kommer det utsända ljuset vara upp i det blå / vit våglängd.

OLED eller organiska lysdioder, är en nyare teknik som använder kolbaserade material snarare än syntetiska material. OLED är väl lämpad för bildskärmar och kommer sannolikt att ersätta LCD-teknik, men OLED ficklampor kan eller inte kan ske.

LED ficklampor kommer på många olika storlekar och ljus befogenheter som gör regelbundna ficklampor. Antalet lysdioder i ficklampan kommer att avgöra dess ljusstyrka. Lysdioderna är belagda med ett klart fast harts, vilket gör dem nästan oförstörbar. Om du släpper en LED-ficklampa chanserna är små att någon skada uppstår. Många LED ficklampor är också vattentät.

En LED-ficklampa drar endast 5-10% av kraften i en motsvarande glödlampa, bevara batterier och spara pengar. Det kan också hålla upp under 5-10 års kontinuerlig användning!

Ljuset från en LED-ficklampa är ren, ljus och sann och kan ses i upp till 1 km (1.6 mil). Till skillnad från glödlampor som producerade ringar av starkare ljus omfattas av balken, är LED strålar jämnt belyst, liksom lysrör.

En typ av LED-ficklampa kräver inte ens batterier. Baserat på Faraday Principen av elektromagnetisk energi, är en koppartråd innesluten i ett magnetfält inuti ficklampan. Genom att skaka det kraftigt i 15-30 sekunder, är nog el för att producera ljus i ca 5 minuter. Om du behöver ljus efter denna period, du bara skaka ficklampan igen. Denna produkt har inga utbytbara delar och är en stor nödljus.

En LED-ficklampa kan kosta lite mer än en traditionell ficklampa, men de pengar som sparas i batterier och glödlampor kommer att uppväga den kostnaden. Det är nästan oförstörbar vid normal användning, är miljövänligare, kan vara vattentäta, och avger renare, sannare ljus. Med alla dessa fördelar är det klart att LED-tekniken är att tända väg till en ljusare framtid.