Hur man gör Blown påskägg (Pysanky)

August 8

Den antika ukrainska form dekorera ägg, pysanky, börjar med ett urblåst ägg - det vill säga ett äggskal med alla sliskig insidan borttagna. Även om du kanske aldrig strävar efter att tillbringa tid dekorera ägg som konstform, blåst ägg är bra på att hjälpa dig att bevara något hårt arbete du eller din familj skapar till påsk. Kanske du vill göra några så att du kan skapa minnessakprydnadar att markera ditt barns dekorera kompetens och talang som varje år fortskrider.

Ta några ägg, en rak stift, samt skål och följ dessa instruktioner:

  1. Börjar vid den smala änden av ägget, punkteras försiktigt ett hål genom skalet och membranet med en rak tapp.

    Om du vill färga ägg, se till att hålla den rått ägg intakt, färga det först, och sedan blåsa ut innehållet. Annars har du flytande ägg på färgämne (inget som guppade för äggskal i färgämne!).
  2. Vänd ägg över och genomborra ett hål genom skalet och membranet med en rak tapp i mitten av botten av ägget. Använd stiftet för att försiktigt börja ta bort fler bitar av skalet och membranet för att göra ett hål ungefär 1/16 tum i diameter. Borra äggulan.
  3. Genom att trycka dina läppar till toppen av ägget, blås insidorna av den råa ägg ut ur botten av ägget i en skål.

    Försök att inte röra vid rått ägg.
  4. Skölj insidan och utsidan av skalet med en 1: 1 blandning av ättika och vatten.
  5. Använd färger, stämplar, färgade mjukpappers, eller vad du önskar att dekorera ditt nyligen blåst ägg.

Blowing ett ägg innebär att ett rått ägg blåses från insidan av skalet. Även detta hantverk har gjort i århundraden, inte får slarvig vid hantering råa ägg. Var säker att undvika sjukdom.

Om du kan, blåsa ägg tryggt genom att investera i ett ägg blåser kit, eller åtminstone köpa en öronspruta som används för bevattning och rengöring öron. (Du hittar dem på någon drog eller rabatt butik.) Använd öron glödlampa för att blåsa luft in i ägget, ta bort insidan, istället för att placera ägget till dina läppar. Du kan också använda lampan för att spruta en ättika och vatten rengöringslösning inne i ägget för att rengöra och ta bort eventuella rester. Var noga med att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten efter avlägsnande insidan av ägget.

Funderar på att göra några omeletter med dina kastas överbord? Det kan vara okej om du koka dem omedelbart (och om din familj inte har något emot lite av oavsiktlig spotta på sidan). Annars kasta äggen borta från barn och husdjur och rengör området noggrant med ett desinfektionsmedel.