Vad är Glasnudlar?

May 11

Glasnudlar är extremt tunna genomskinliga nudlar används flitigt i asiatiska köket. Kina, Japan, Korea och Thailand har alla traditionella rätter som utnyttjar dessa nudlar, och alla dessa länder också gör nudlar för hemmabruk och export.

En asiatisk livsmedelsbutik eller en stor marknad kommer vanligtvis bär cellofan nudlar, som får betecknas som bönor trådar, glasnudlar, eller mung bönor nudlar. Förvara nudlar i ett svalt och torrt i upp till ett år innan den används, och i en lufttät behållare efter att paketet har öppnats.

Namnet för nudlar är en referens till sin likhet med cellofan, en crinkly transparent plast. När andra ingredienser används, kan nudlarna blir vita eller grumlig, vilket inte nödvändigtvis är en indikator på dålig kvalitet. När kokta, nudlar vända allmänhet helt öppen, och de kommer att förvärva färgen på någon sås läggas till dem.

Basen i cellofan nudlar är mungoböna stärkelse och vatten, snarare än ris eller vete, två vanliga ingredienser i nudel making. Nudlarna är gjorda extremt tunn, och oftast torkas i spolar för enkel förpackning. När en kock vill använda nudlar, han eller hon avlägsnar vanligtvis en spole av nudlar och antingen blötläggningsmedel dem eller kastar dem direkt i en skål. Nudlarna har en fjädrande konsistens, och de plockar upp aromer mycket väl. Deras absorberande kvalitet kan också få dem att suga upp olja, så nudlarna bör användas med försiktighet i oljiga kokkärl.

Fuktad cellofan nudlar kan användas som fyllmedel i saker som vårrullar, eller de gjorde läggas till rör frites, i vilket fall de vänder sig ofta krispiga. I vissa fall är en stek bara tjänade över bomullstrasa cellofan nudlar, så att de kan absorbera såser från stek utan att stekt. Soppor görs också med denna ingrediens, som tillför textur och en känsla av fullkomlighet till soppan. Om nudlarna kokas på stovetop, de tar bara en stund att laga mat, vilket är varför de flesta kockar föredrar att blöta dem i kokande vatten, så att de inte blir för mjuk.

Torkade cellofan nudlar är mycket skör, och de tenderar att spricka och splittras om grovt hanteras. Av denna anledning, de flesta kockar försöker undvika att bryta upp spolar nudlar. Om detta blir nödvändigt, spolen öppen över komposten eller skräp sprickbildning rekommenderas, så att de små skärvor av nudel inte kommer att vara utspridda över hela köket.

  • Glasnudlar används ofta för vårrullar.
  • Tunna cellofan nudlar kombineras ofta med räkor och grönsaker för att göra färska vårrullar.
  • Glasnudlar är med i många sydostasiatiska soppor och såser.
  • Mungbönor, som används för att göra cellofan nudlar.
  • Glasnudlar kan läggas till rör frites.