Vad är en Blue Duck?

May 12

Den blå anka är en typ av sjöfåglar som finns i Nya Zeeland. Blå ankor är unika i det att de inte verkar vara relaterade till någon annan art av anka och uppvisar beteenden atypiska andra anka arter. Det vetenskapliga namnet för den blå anka är Hymenolaimus malacorhynchos.

En endemisk art, lever den blå anka uteslutande i Nya Zeeland. Snittar 21 inches (53 cm) i längd, dessa ankor är blå-grå med bruna bröst markeringar. De har gula ögon, rosa räkningar, och är inte starka flygare.

Blå ankor är territoriella och deras flodmiljöer ofta har snabbt rörliga strömmar. Till skillnad från många änder, kan den blå anka manövrera i snabba forsar och behålla stora stenar medan utfodring under vatten. Deras dieter består av ryggradslösa djur och nattsländan larver.

Även blå ankor kan häcka i deras första år, de flesta inte börja avel tills de är två år gamla. Ovanligt att de flesta anka arter, blå ankor verkar livskamrat och män deltar i vården av de unga. Häckande sker i augusti till november, och bon görs i grottor eller skrevor i berg.

Honan lägger 06:56 ägg, som inkuberas i ungefär en månad. Den unga är i allmänhet svart och vitt, men har en särskild lyster som kamouflerar dem medan de simmar i vattnet. De har också stora fötter, i proportion till deras kroppar, för att hjälpa dem i simning i de starka floden strömmar. Ducklings bo med föräldrarna i ungefär åtta till tio veckor, sedan hitta sina egna territorier, oftast i närheten. Blå änder lever i cirka åtta år.

Den blå anka har flera olika vanliga namn. Förutom "blå", som hänvisar till sin färg, är det också kallas ett berg anka eller torrent anka, på grund av dess livsmiljö. Ett annat vanligt namn är det vissla anka, efter hanens visslande samtal.

Som av 2010, den blå anka befolkningen var ca 2,000-4,000, och denna art ansågs hotade. Förstörelse av livsmiljöer är den primära orsaken till nedgången, vilket framgår av ankor försvinnande från deras tidigare låglänta livsmiljöer. Ytterligare orsaker är införandet av nya arter, såsom hermelin, och behovet av att konkurrera om mat med den ökade populationen av öring i Nya Zeeland floder. Under 1997 Nya Zeeland Institutionen för kulturvård instiftade ett Blue Duck återhämtningsplan för att försöka rädda arten. Programmet har varit marginellt framgångsrika, och även om befolkningen fortsätter fortfarande att sakta minska, är det mestadels stabilt.

  • Den blå anka är en typ av sjöfåglar som finns i Nya Zeeland.