Vilka är de positiva hälsoeffekterna av Cikoria?

March 12

På bara 7 kalorier per kopp råa gröna, är cikoria en utmärkt kalorifattig källa till vitaminer och mineraler. Inte bara är cikoria en stor näringskälla, men de medicinska fördelarna med cikoria är varierande och många. Dess gröna och rötter innehåller många föreningar som kan bidra till att förbättra hygienkrav som hjärtsjukdomar och artros. Cikoria kan också hjälpa till att lindra matsmältningsproblem och har en laxerande effekt.

En av de främsta fördelarna med cikoria är dess status som ett näringskraftpaket. En kopp (29 gram) av cikoria greener innehåller 108 procent av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av vitamin K, ett näringsämne viktigt för friskt blod och ben. Cikoria greener innehåller en tredjedel av RDA för vitamin A, vilket är viktigt för god syn och hud. Gröna är också en bra källa till C-vitamin, folat och mangan. Cikoria greener innehåller mineraler såsom kalcium, koppar och järn.

Cikoria greener kan ätas som en sallad eller kokta. Många av fördelarna med cikoria finns i bladen, som innehåller flavenoider och tanniner. Dessa ämnen, även om de inte studerats specifikt i cikoria, har studerats i andra livsmedel och befunnits ha kraftfull antioxidant aktivitet. Antioxidanter är friradikalfångare, vilket innebär att de kan bidra ångra cellskador och hjälpa till att förebygga cancer.

Roten till cikoriaanläggningen är ofta rostade, marken och bryggt som en koffeinfria kaffesurrogat. Inulinet innehållande rötter har studerats för sina antitrombotiska och anti-inflammatoriska effekter. En 2011 studie av osteoartrit patienter visade en minskning i symtom när cikoria härlett inulin administrerades. En annan studie av äldre patienter som lider av förstoppning visade en markant ökning av tarmrörelser utan att öka mag nöd när de tog cikoria. Även en studie inte kan vara avgörande, dessa resultat är lovande och visar på behovet av ytterligare forskning.

Andra fördelar med cikoria inkluderar probiotiska aktivitet, vilket är viktigt för en hälsosam matsmältnings. Även om det har funnits några djurstudier specifikt ägnas åt de probiotiska effekter cikoria, kliniska data tyder på att chicoryâ € s oligosackarider hjälpa kolon tillverka nyttiga bakterier och hålla skadliga populationer av bakterier i schack. Chicoryâ € s lactucin kan ha en milt lugnande effekt, vilket kan hjälpa till att lindra ångest och hjälpa sömnlöshet.

Även cikoria är allmänt anses säkra, några av dess ingredienser gör det olämpligt för gravida och ammande kvinnor. Det är möjligt att utveckla allergisk kontaktdermatit från cikoria. Annat än att de flesta människor kan säkert dra nytta av cikoria, även om det alltid bör inhämtas från en ansedd, känd källa. Om födosök för vilda cikoria, är det viktigt att se till någon som bekämpningsmedel eller konstgödsel har använts nära födosök området.

  • Bladen av en cikoria anläggning kan användas i sallader.
  • Naturliga healers har länge använt cikoria för att behandla patienter med artrit.