Räkna celler med specifika tecken

March 12

Låt oss säga att du har ett kalkylblad som innehåller alla de människor som någonsin har arbetat på din avdelning. Varje namn föregås av ett enda tecken som indikerar status för personen. Till exempel, om Fred Davis var pensionerad, kanske hans namn dyker upp som "RFred Davis". Med en hel del av dessa namn i kalkylbladet, kan du behöva ett sätt att räkna de människor med en särskild status karaktär.

Det enklaste sättet att åstadkomma detta är att använda COUNTIF funktionen. Om, till exempel, är statusen tecknet bokstaven R (för "pensionerade"), och ert sortiment av namn är i celler A5: A52, då kan du använda följande för att avgöra vilka celler börjar med bokstaven R:

= COUNTIF (A5: A52, "R *")

Formeln fungerar eftersom jämförelsevärdet är R *, vilket betyder "bokstaven R följt av några andra tecken." Excel returnerar plikttroget räkningen. Om du vill söka efter en annan statustecken, helt enkelt ersätta R med önskad status karaktär.

Självklart, om asterisken har en speciell betydelse i denna användning, kan du inte söka direkt efter en asterisk. Egentligen finns det tre tecken som du inte kan söka efter direkt: asterisk (*), frågetecken och tilde (~) (?). Om du vill söka efter något av dessa tecken, måste du före tecknet med tilde. Alltså, om du ville bestämma en räkning av namn som hade ett frågetecken som statuskoden, kan du använda följande:

= COUNTIF (A5: A52, "~ *?")

Ett alternativ till att använda COUNTIF är att skapa en matrisformel som tillämpas på varje cell i intervallet. Följande kommer att göra susen mycket snyggt:

= SUMMA ((VÄNSTER (A5: A52,1) = "R") * 1)

Detta måste naturligtvis tas upp som en matrisformel. Detta innebär att istället för trycka på Enter i slutet av formeln, skulle du trycka på Skift + Ctrl + Enter. Formeln kontrollerar den vänstra karaktären av en cell, återvänder värdet SANT om det är R eller FALSKT om det inte är. Den multiplikation görs för att konvertera TRUE / FALSE värde till ett antal, antingen 1 för SANT eller 0 för FALSKT. SUM Funktionen returnerar summan, eller räkna, av alla celler som uppfyller kriterierna.

ExcelTips är din källa för kostnadseffektiv Microsoft Excel utbildning. Detta tips (9871) gäller för Microsoft Excel 2007 och 2010. Du kan hitta en version av detta tips för den äldre menygränssnittet i Excel här: Räkna celler med olika tecken.