Vad är Pillow Lava?

April 8

Kudde lava fått sitt namn från hur det ser ut - som kuddar. Dessa lavaformationer utgör vanligtvis som stora, feta, kupolformade former på havsbotten. Nästan alla kudde lavaformationer kan endast observeras på havsbotten eftersom havet är den enda platsen på jorden som ger de rätta förutsättningarna för dem att uppträda. Vulkanisk aktivitet inte bara hända på torra land, det förekommer också under vattnet. Kombinationen av värmen från magman och de iskalla temperaturer på havsbotten skapa en miljö av ytterligheter. Dessa motsatta förhållanden, när de tvingas att interagera, skapa kudde lava.

Jordskorpan består av hundratals plattor som rör sig och trycker mot varandra. Sprickorna mellan dessa plattor ofta erbjuda den perfekta platsen för magma att bubbla upp till ytan av skorpan. Trycket byggs ibland upp under dessa plåtar och frigörs genom sprickor i form av gaser, som vanligtvis följs av smält sten. När den överhettade berget kommer i kontakt med det iskalla av havsbotten, hårdnar det nästan omedelbart.

Även lavan skapar en relativt hård skorpa när den ytor under vatten, är magma bakom det fortfarande tryckdriven mellan stolarna. Istället för att bryta skorpan bildas av lava, magma skjuter oftast skorpan utåt för att skapa en bubbla formad formation. Ju längre trycket byggs under bildande, den större bubblan blir. Ofta undervattensupptäckts observerar enorma fält av dessa formationer, allt smält samman i kanterna. De upptäcktsresande kalla detta fenomen kudde lava eftersom det ser ut som ett område som omfattas i runda ottoman stil kuddar.

Underwater vulkaner brukar inte producerar kudde lava eftersom magman stiger till toppen av en kon i stora mängder och har lite tid att sprida ut innan det svalnar. Detta resulterar oftare i skapandet av unga öar eller undervattensbergskedjor. Kudde lava inträffar nästan alltid över plana fält.

Ibland kommer trycket under ett fält av härdad lava blivit så stor att några av bubblorna bryta. Resultatet ser oftast något som en snögubbe eftersom magman skapar bubblor av fallande storlekar staplade ovanpå varandra. När denna verksamhet pågår under en längre tid, börjar de kudde lavafält för att se lite ut som grottor fulla av stalagmiter. Generellt kan trycket bara göra formationer som reser sig bara en kort bit från havsbotten. Kudde lava brukar inte utvecklas till vulkaner eller små öar.

  • Nästan kan observeras all kudde lava på havsbotten.