Vad är en dopaminagonist?

November 2

En dopaminagonist är en intressant medicin som är mest användbart vid tidig behandling av Parkinsons sjukdom och under förhållanden som restless legs syndrome (RLS). Dess verkningsmekanism är att arbeta på dopaminreceptorer så att de stimuleras. Detta är annorlunda än att lägga dopamin till kroppen, vilket skulle stimulera receptorerna, och det är också skiljer sig från att hindra kroppen från att ta upp (återupptaget) fritt dopamin så det finns mer i bruk. Istället är det något som en ersättning för dopamin som kan lura dopaminreceptorer i arbets, även när kroppen saknar ett bra utbud av denna signalsubstans.

En av anledningarna till dopaminagonist droger kan vara till stor användning vid behandling av sjukdomar som Parkinsons beror på minskande förekomst av dopamin i detta tillstånd. Ett stadigt minskande utbudet av denna signalsubstans översätter till många av utvecklings symptom på sjukdomen. Även i sena stadier, kan ge mediciner som raka dopamin eller L-dopa vara en del av behandlingen, i tidiga skeden, kan en dopaminagonist vara mest nytta för att förhindra symptom från skrider. I tillstånd som RLS, en dopaminagonist får inte bara långsam sjukdomsprogression, men kan leda till fullständigt upphörande av symptom, medan läkemedlet fortfarande i bruk.

Det finns ett antal dopaminagonist mediciner som är i bruk för olika förhållanden. För RLS, droger som pramiprexole (Mirapex) och ropinirol (Requip) är vanliga val. Med Parkinsons sjukdom kabergolin eller bromokriptin kan vara de bästa valen. Andra läkemedel med dopaminagonistegenskaper finns och kan väljas istället, beroende på patientens individuella omständigheter. Mediciner för RLS kan vara användbara i lugnande rastlösa förnimmelser och för Parkinsons kanske kan minska ofrivilliga rörelser.

Sådana läkemedel har biverkningar inklusive möjligheten att öka ofrivilliga rörelser, eller orsakar svår humör störningar, särskilt hos personer med affektiva störningar. Alternativt kan vissa personer som tar dessa mediciner känner alltför glad, vilket leder till dåligt omdöme om utgifterna eller konsumerar alkohol. Andra biverkningar som rapporterats inkluderar trötthet, yrsel, berusningskänsla, svaga känslor, sömnproblem, förändringar i vikt, hallucinationer och lågt blodtryck. Varje förekomst av biverkningar varierar från person till person, rids dosjustering ibland personen av biverkningar, och byta till en annan dopaminagonist kan lindra problem.

En av de mer djupgående reaktioner på dessa mediciner är beteendeförändring som skulle kunna omfatta utveckling av tvångs eller beroendeframkallande beteenden som spelande, droger eller sexberoende. I det första decenniet av 2000-talet, har ett antal stämningar uppstått mot läkemedelsföretagen för att inte varna folk av dessa allvarliga effekter, som säkerligen var kända tidigare. Även dessa läkemedel kan ses som viktig, bör alla människor som överväger att ta en dopaminagonist göra sig fullt medveten om eventuella biverkningar. Detta gör att folk att rapportera eventuella biverkningar tidigt och få läkare på andra behandlingar som kan vara mer lämpligt.

  • Dopaminagonister är en typ av ersättning för dopamin.
  • Dopaminagonister är ofta förskrivs till patienter som har Parkinsons sjukdom.