Vad är sekundära färger?

July 24

Sekundära färger är färger som skapats genom att kombinera två primära färger tillsammans. Den exakta innebörden av primära och sekundära färger beror på vad färgsystem som används, särskilt när det gäller huruvida de färgerna som används är lätta, pigment eller färg. Vart och ett av dessa system har olika sekundära, på grund av olika primära färger. Oavsett skillnaderna mellan olika former av färg emellertid sekundära färger skapas alltid på samma sätt - genom att kombinera två primära färger.

När vi diskuterar färger, primära eller sekundära, är det viktigt att fastställa det medium i vilket färgen utnyttjas. Färg kan i princip definieras på två sätt: additiva färgsystem och subtraktiva färgsystem. Tillsats färgerna är i grunden färgade former av ljus, där kombinerar, eller lägga tillsammans olika färger av ljus skapar nya färger. Subtraktiva system avser pigment eller färg, där färgen skapas genom att absorbera, eller subtrahera, vissa våglängder av ljus, och reflektera andra våglängder som skapar utseendet på vissa färger.

I ett tillsatssystem, såsom färgat ljus från en bildskärm eller projektor, de tre grundfärgerna är rött, blått och grönt. De tre sekundära färger är magenta, gult och cyan, som är en kombination av alla dessa: magenta från rött och blått, gult från rött och grönt och cyan från blått och grönt. När alla tre grundfärgerna för ljus kombineras tillsammans skapar de vitt ljus.

Subtraktiva system har olika sekundära färgerna, beroende på vilken typ av system som används. Pigment, som vanligtvis används för utskrift av bilder, har cyan, magenta och gult som de tre grundfärgerna. De sekundära färger för pigment är då blå, från cyan och magenta; rött, från magenta och gult; och grönt, från cyan och gult. Eftersom dessa pigment kombineras skapar de mörkare färger, samtidigt kombinera ljus skapar en ljusare färg; kombinera alla tre primära subtraktiva färger skapar svart eller en lerig brungrå. Det är värt att notera att pigment och ljus har motsatta sekundära och primära färger.

De tre sekundära färgerna ofta lärs och diskuteras i konst klassrum är de baserade på färg, som också är en subtraktiv systemet. Paint använder rött, blått och gult som de tre grundfärgerna och apelsin, violett och grönt som de sekundära färgerna. När de kombineras, rött och gult skapar orange, rött och blått skapar violett eller lila och blått och gult skapar gröna. Det finns också tertiära färger som kan skapas genom att kombinera en sekundär och en primär färg, men dessa är mer sällan utnyttjas.

  • Blå, en primär färg och grönt, en sekundär färg.
  • Sekundära färger skapas när två primära färger blandas.