Vad är Astat?

June 10

Astat är en halvmetallisk grundämne klassificeras bland halogener i det periodiska systemet av element. Det är radioaktivt och extremt instabil, med en halveringstid på omkring åtta timmar. Som ett resultat av dess instabilitet, är detta element oerhört sällsynt; naturligt, ungefär 1 ounce (28 gram) av detta element finns vid en viss tidpunkt, vilket gör det den mest sällsynta naturligt förekommande inslag. Det är också möjligt att skapa detta element och flera av dess isotoper i laboratoriemiljö genom att bombardera vismut med alfapartiklar.

Eftersom astatine är så sällsynt, inte har några kommersiella användningsområden. Konsumenter förmodligen aldrig interagera med det, även om forskarna ofta gör. Liksom andra element, har det varit föremål för omfattande forskning i labbinställningar eftersom forskarna är intresserade av att lära mer om alla de ämnen som finns på jorden. Vissa forskare misstänker att isotoper av grundämnet skulle kunna vara användbar i medicinska avbildningsstudier, speciellt astat 211. Den korta livet i denna del gör det utmanande att studera, eftersom det är svårt att få och det varar inte länge.

Naturligtvis är världens astat finns i uranmalm. I ren form, verkar det att ta på sig en solid state, och det verkar dela många kemiska egenskaper med jod, en närbesläktad inslag. Forskare tror, ​​till exempel att astat kunde ackumuleras i sköldkörtel som jod gör. Elementet har en atomnummer 85, och den identifieras på periodiska systemet med symbolen At. Det är den tyngsta av halogener.

Upptäckten av astatine tillkännagavs 1931 av Fred Allison och EJ Murphy. Genom 1940, hade en grupp forskare i Kalifornien lyckats skapa 211 isotopen; äran för denna upptäckt går till DR Corson, KR Mackenzie, och Emilio Segré. Namnet på elementet kommer från de grekiska astatos, vilket betyder "instabil".

Liksom andra radioaktiva grundämnen, utgör astat en risk för människors hälsa. Det kan orsaka strålningsskador celler i människor som utsätts för det utan tillräckligt skydd. Lyckligtvis behöver konsumenterna inte generellt behöver oroa denna fara på grund av dess sällsynthet, och i laboratorier, de människor som arbetar med elementet utbildas i hantering av radioaktiva ämnen. Eftersom det kunde samlas i sköldkörteln, personer som arbetar med astatine är särskilt försiktig runt den för att se till att de inte gör långsiktiga skador på sina kroppar.

  • Det är möjligt att skapa astat genom att bombardera vismut med alfapartiklar.
  • Astat har ett atomnummer 85, och den identifieras på periodiska systemet med symbolen At.