Vad är en apa växt?

October 30

Apan växt, även känd som Ruellia makoyana, är en perenn växt från Acanthaceae familjen. Anläggningens botaniska namnet Ruellia är för att hedra den franska herbalist Jean de la Ruelle. Det brukar kallas apan anläggningen som dess frön tycks likna ansiktet av en apa. Ursprungligen från den brasilianska regnskogen, där dessa växter växer naturligt som markbeläggning i fuktig jord och skuggiga förhållanden, apan växterna är populära som prydnadsträdgårdsväxter. De växer väl utanför i en väldränerad jord och ett fuktigt klimat, och trivs inomhus krukväxter i krukor och amplar.

I storlek, kan de Ruellia makoyana perenner växa upp till (0,61 m) två meter hög och har oftast en spridning på ca en och en halv meter (ca 0,46 m). Anläggningen har elliptiska eller ovala blad som är omkring tre inches (7,62 cm) lång och är mörk olivgrön färg. Bladen har röda vener och är markerade med en gråaktig-silver rand längs den centrala ribban.

Blommorna är rosa eller röd färg och är trumpetformade, med fem kronblad. De liknar petunior, men apan anläggningen är faktiskt inte en nära släkting till att växtarter. Blommorna är inte doftande och oftast blommar på sommaren.

Monkey växter krypande växter, med fritt förgrening stjälkar som skickar ut rötter. Dessa typer av växter kan förökas genom att klippa och plantera den rotade stjälkar. Det är viktigt att plantera apan växtskottsticklingar i en fuktig, väldränerad jord i ett område som tar emot full sol. Apan anläggningen är lätt att odla och kräver inte mycket underhåll.

Lägga kompost och kompost till jorden, och gödsling flera gånger under växtsäsongen på våren och sommaren kommer att gynna dessa perenner oerhört. De kan befruktas med organiska gödningsmedel, vattenlösliga gödningsmedel och temperaturkontrollerade långsam frisättning gödselmedel; de senare är gödselmedel som absorberas i marken när vissa temperaturförhållanden uppfylls.

Kolibrier och fjärilar lockas till de ljusa blommor av apan anläggningen och kan eventuellt hjälpa till med deras pollinering. Skadedjur som spinnkvalster och bladlöss finner även dessa växter talande, och kan lösas med hjälp av naturliga predatorer som nyckelpigor och lacewings eller genom att använda bekämpningsmedel. Monkey växter är känsliga för rost sjukdomar, orsakade av svamp, och de ljusgula, orange och bruna rostfläckar visas på bladet undersidan. Rost sjukdom är särskilt utbredd i över fuktiga förhållanden eller när det regnar. För att hantera detta problem, tillämpa fungicid, ge gott om luftcirkulation runt anläggningen och inte vatten på natten.

  • Bladlöss lockas ofta till apa växter.
  • Nyckelpigor kan hålla spinnkvalster och bladlöss från att ta över apa växter.
  • Gödnings kan förbättra hälsan hos en apa anläggning.