Elektronik Komponenter: Populära integrerade kretsar

June 4

Tusentals olika typer av integrerade kretsar (IC) är tillgängliga för elektroniska enheter. De flesta av dessa var utformade för mycket specifika tillämpningar. Emellertid har många integrerade kretsar utformats för allmän användning och så används i en mängd olika kretsar.

Alla dessa IC har funnits i decennier, men deras mångsidiga design, bred tillgänglighet, och låg kostnad har gett dem fortsatta popularitet.

555 timers

Den 555 timer chip uppfanns 1971 men är fortfarande idag en av de mest populära integrerade kretsar i bruk. Enligt vissa beräkningar, mer än en miljard av dem är gjorda och säljs varje år.

Som namnet antyder, är 555 en timer krets. Tidpunkten Intervallet styrs av en nät externt motstånd / kondensator (RC). Med andra ord, genom att noggrant välja värdena för motstånden och kondensatorerna, kan man variera tidpunkterna varaktighet.

Den 555 kan konfigureras på flera olika sätt. I en konfiguration (kallas monostabil), det fungerar som en äggklocka: Du ställa in den, och sedan går av efter en viss tid har förflutit. I en annan konfiguration (kallas astabil), det fungerar som en metronom, utlöser pulser med jämna mellanrum.

Förutom den grundläggande 555 chip, som kommer i en 8-pin DIP-paketet, kan du också få en 556 dubbel timer, som innehåller två oberoende 555 timers i en enda 14-pin DIP-paketet. Eftersom många vanliga kretsar kräver två 555 timers arbetar tillsammans, är det 556-paketet mycket populära.

741 och LM324 op-förstärkare

En op-förstärkare är en speciell typ av förstärkarkrets som har många tillämpningar inom elektronik. Även om det finns många olika typer av op-amp kretsar, de 741 och LM324 är de vanligaste.

Den 741 är en enda op-amp krets i en åtta-pin DIP-paket. Den infördes 1968 och är fortfarande en av de mest använda integrerade kretsar som någonsin gjorts. Den 741 är en av dessa kretsar som kräver både positiv och negativ spänning.

Den LM324 introducerades 1972. Den består av fyra separata op-amp kretsar i en enda 14-pin DIP-paketet. Till skillnad från 741, inte LM324 inte kräva separata negativa och positiva spänningsförsörjningen.

78xx spänningsregulatorer

Den 78xx är en familj av enkla spänningsregulator integrerade kretsar. En spänningsregulator är en krets som tar emot en ingångsspänning, som kan variera inom ett visst intervall och alstrar en utspänning som är ett konstant värde, oberoende av variationer i inspänningen.

The xx i 78xx representerar den verkliga spänningen regleras av chipet. Till exempel kan en 7805 alstrar en 5 V-utgång. Inspänningen måste vara minst ett par volt över utspänningen, och kan vara så hög som 35 V.

74xx logik familj

En av de primära användningarna för integrerade kretsar är för digital elektronik, och 74xx är en av de äldsta och fortfarande mest använda familjer av digitala integrerade kretsar. Den 74xx familjen omfattar en mängd olika marker som ger grundläggande byggstenar för digitala kretsar. Du wonâ € t hitta fullständiga mikroprocessorer i 74xx familjen. Men du hittar kretsar såsom logiska grindar, vippor, räknare, buffertar och andra.