Vad är Bedford Cord?

January 30

Bedford sladd är en specifik mängd slitstarkt, vävt tyg. Det liknar manchester av att väven har upphöjda åsar som löper i en längdriktning. Fibrerna som utgör Bedford sladd är vanligtvis ull eller kamgarn, men tyget också ibland av bomull, rayon eller silke. Åsarna ibland görs mer uttalad med fyllning.

Källor oense om huruvida Bedford sladd först uppkallad efter staden Bedford, England, eller för New Bedford, Massachusetts. Bedford som varit i bomullstextilindustrin sedan 1846, och New Bedford har också en textil historia som går till den 19: e århundradet. Båda städerna har producerat trådade tyger kallas Bedford sladd, och båda hävdar namnet som sin egen.

Åsarna i Bedford sladd och andra trådade tyger kallas sladdar eller maskstav, och storleken eller tjockleken hos åsen mäts i Wale siffror. Högre Wale siffrorna visar de tunnaste sladdar, och lägre Wale siffror innebär en bredare sladd bredd. Särskilt bred cording brukar kallas bred maskstav.

Det är ett speciellt slitstarkt tyg, så Bedford sladd använder i modebranschen främst är i byggandet av ytterkläder, vinterbyxor eller plagg som inte kräver ett tyg med drapering förmåga. Kavajer, tunga jackor, rockar och kostymer är typiska användningsområden för denna något oflexibel trasa och byxor från Bedford sladden är allestädes närvarande nog att slacks själva ofta kallas Bedford sladdar. Bedford sladd också används i konstruktionen av jodhpurs eller ridbyxor och kan användas för att klä möbler som kräver en slitstark duk yta.

Bedford sladd kan vävas av ren ull, bomull pique, silke, rayon eller blandningar av fiber. Dess namn ibland används omväxlande med andra trådbundna tyger, såsom manchester, Manchester trasa eller sladd velveteen, även om det finns små variationer mellan de olika sladd tyger som är av liten betydelse för dem som står utanför textilindustrin. I termer av kläder och mode, termen "sladd" är i allmänhet tillräckligt specifika för att förstås.