Vilka är de olika typer av munvatten?

February 8

Med de många typer av munvatten eller mun sköljningar tillgängliga, är det bra att inse att de olika kategorierna har specifika ändamål. Olika typer av munvatten inkluderar fluoridsköljningar, antiseptiska munvatten, och kombinations munvatten. Dessa typer är allmänt tillgängliga över disk. En tandläkare kan också ordinera ett munvatten, såsom Peridex eller PerioGard, för att behandla gingivit, som orsakar inflammation, svullnad och blödning i tandköttet.

En vanlig typ av munvatten, kan en fluorid mun skölj stärker tänderna och förebygga karies. En antiseptisk munvatten dödar bakterier och kan även fräscha andedräkt. Antiseptiska munvatten används före och efter operation för att avlägsna bakterier och förhindra infektioner. Den antiseptiska typ av munvatten rekommenderas också för vissa patienter med tandköttsproblem eller trast, en mun infektion. Eftersom en antiseptisk munvatten kan påverka känslan av smak och även fläckar tänderna, kontakta en tandläkare om frekvent användning.

En kombination, eller total, hjälper munvatten kontroll förfall och fräscha andedräkt. En munvatten innehållande zink kan vara särskilt användbart för dem som ofta upplever dålig andedräkt. De med ihållande dålig andedräkt bör rådfråga en tandläkare om andra möjliga orsaker, inklusive bihåleinflammation eller gastrisk reflux. Andra orsaker till kronisk dålig andedräkt omfatta särskilda livsmedel och mediciner, samt infektioner i tonsillerna eller lungorna.

Dålig andedräkt eller dålig smak i munnen är också ett varningstecken för tandköttsproblem. Patienter med dåligt passande kronor och broar kan ha en uppbyggd av bakterier och plack som orsakar dålig andedräkt. Likaså patienter med dåligt rengjorda proteser kan också ha dålig andedräkt, eller kronisk dålig andedräkt. De som röker eller använder tuggtobak kan också ha dålig andedräkt.

Vissa personer med röstproblem bör undvika munvatten som innehåller alkohol eller andra irriterande ingredienser. Oavsett vilken typ av munvatten du väljer, bör du skölja den tid som anges på produkten. Undvik att använda munvatten som överstiger den rekommenderade mängden eller frekvensen. Munvatten eller sköljningar bör inte ersätta daglig tandborstning och tandtråd, vilka är nödvändiga för att avlägsna matrester på och mellan tänderna. Ingen munvatten kan döda de bakterier som orsakar tandköttsproblem.

En nyare form av behandling för dålig andedräkt innebär användning av en anpassad utrustat tandskena som gäller peroxid direkt till de störande bakterier. Tongue borstar och Sonic tandborstar är också till hjälp för att befria tandkött och tänder av plack och bakterier som kan orsaka lukt.

  • De flesta använder munvatten för dålig andedräkt, eller dålig andedräkt, orsakas främst genom inverkan av bakterier på plakett insättningar eller partiklar.
  • Munvatten med fluor kan bidra till att stärka tänderna.
  • De med ihållande dålig andedräkt bör rådfråga en tandläkare.
  • En individ med bulimi kan uppleva ihållande dålig andedräkt.
  • Fluorid mun sköljningar förebygga karies.
  • Ihållande dålig andedräkt kan vara orsaken till en underliggande sjukdom som gastrisk reflux.