Vad är Mokele Mbembe?

March 28

Utseendet liknar en sauropod dinosaurie och ungefär samma storlek som en stor flodhäst, är Mokele Mbembe ett kryptiskt som sägs bebo bassängen av Afrikas Kongofloden. Dess namn kommer från områdets infödingar, och betyder "en som stoppar flödet av floder" i Lingala. Varelsen uppges vara en växtätare, och bo på djupt vatten vid floden böjar i Kongo.

Liksom andra påstådda sjöodjur såsom Ogopogo och Loch Ness-monstret, Mokele Mbembe fysiska beskrivning varierar enligt vittnen. Några rapporter hävdar att det liknar den slocknade sauropodaen, med lång hals och litet huvud, medan andra säger att det liknar en nutida djur såsom en elefant eller noshörning. Samtidigt noterade biologen och Cryptozoology forskare, Dr RP Mackal, teori att Mokele Mbembe är en reptil, liknar en leguan mer än någon däggdjur eller amfibie. Infödda i Boha byn, dock tror att Mokele Mbembe är en ande snarare än en fysisk varelse.

Ytterligare beskrivningar av varelsen innefattar sådana detaljer som en krage på baksidan av huvudet, som liknar den som finns på en manlig kyckling, samt ett enda horn skjuter ut från pannan. Färgen på Mokele Mbembe hud är allmänt överens om att vara rödbrun.

En av de tidigaste dokumenterade rapporter om Mokele Mbembe kommer från en 1776 bok skriven av fransk missionär, Abbé Lievain Bonaventure, som rapporterade att se gigantiska fotspår i Kongofloden område med omkrets ungefär tre fot (1m) och fördelade sju fot (2m) från varandra . Olika expeditioner har inletts för att spåra upp Mokele Mbembe, med början på 1880-talet efter att Belgien tog över Kongo. Har gett Men ingen konkret bevisning till stöd för varelsens existens.

Mokele Mbembe sägs att spendera sin tid klättring flodbanker att föda för växter och frukter. Även om alla rapporter verkar instämma att det är en växtätare, har Mokele Mbembe varit kända för att bli våldsamma med människor och speciellt flodhästar som står i dess väg.

Skeptiker av Mokele Mbembe påpekar att det inte finns tillräckligt vetenskapligt underlag för att bevisa förekomsten av den legendariska varelsen. Men The Likouala Träsk i Folkrepubliken Kongo, vilket är grogrund för många Mokele mbembe iakttagelser, fortfarande 80% outforskat och täcker en terräng som är större än delstaten Florida, på ungefär 55.000 kvadrat miles. Medan Kongo inte kan ha gett bevis på en levande dinosaurie som av ännu, har expeditioner till området avslöjade andra nya djur, såsom en ny underart av crestless Hattmangab apa upptäckts under en 1986 expedition.