Hur väljer jag det bästa Achalasia behandling?

December 29

Den bästa akalasi behandling för dig beror på läkarens bedömning, dina egna personliga preferenser och vad närmar ni kanske redan har provat. Denna sällsynta sjukdom, som påverkar funktionen av matstrupen, kan ibland behandlas med mediciner eller injektioner. Andra patienter kan behöva en minimalt invasiv förfarande, en så kallad ballongvidgning. Kirurgi kan prövas om andra metoder misslyckas.

Akalasi uppstår när matstrupen ur stånd att röra sig mat från en persons mun mot magen. Detta orsakas av ett fel på den nedre matstrupen sphincter, vilket är en muskulös ring ligger vid korsningen av magen och matstrupen. Normalt slappnar denna ring när en person sväljer. Hos patienter med denna sjukdom, inte ringen inte slappna av.

Det finns inget botemedel för denna sjukdom, men akalasi behandling kan hjälpa till att lindra symtom som bröstsmärtor, halsbränna, och svårigheter att svälja. Det är viktigt att ta itu med andra komplikationer av akalasi liksom, inklusive uppkastning av mat, oavsiktlig viktminskning, och eventuell undernäring. Vissa patienter kan föredra att prova orala läkemedel först, även om de ofta inte är tillräckligt. Vissa läkemedel kan hjälpa slappna den nedre matstrupen sphincter. Dessa inkluderar kalciumblockerare och långverkande nitrater. Tyvärr kan dessa också ge biverkningar, såsom lågt blodtryck, huvudvärk och svullna fötter.

Om du har provat tablettbehandling och fortfarande behöver extra akalasi behandlingen, fråga din läkare om botulinum injektioner. Detta är ett toxin som injiceras i esofagussfinktern och tvingar den att slappna av. Botulinum injektioner är inte en permanent lösning; De kommer att behöva upprepas efter flera månader. Tänk på att om du behöver kirurgi senare, kan detta behandlingsalternativ gör en operation mer sannolikt att misslyckas. Vanligtvis kommer en läkare rekommendera dessa injektioner om du redan är en dålig kandidat för operation eller om du är äldre.

Akalasi behandling kan även innefatta ballongvidgning. I detta förfarande, kommer läkaren sätta in en speciell typ av ballong i den nedre matstrupen sphincter och blåsa den. Detta förstorar den smala ringen. Ibland kan patienter behöva upprepade behandlingar. I de flesta fall, när detta förfarande är framgångsrik, kommer du att märka bestående resultat.

En typ av invasiv kirurgi kallas en esophagomyotomy är ett annat alternativ för akalasi behandling. Det är oftast framgångsrik, ofta med bestående resultat. En esophagomyotomy involverar klippa matstrupen slutmuskel. Denna operation kan utföras genom antingen ett stort snitt i bröstkorgen eller buken, eller flera mindre snitt i buken. Innan genomgår någon procedur för att behandla akalasi, tala med din läkare om de potentiella risker och biverkningar.

  • Akalasi behandling kan hjälpa till att lindra sin bröstsmärta eller halsbränna.