Vad är Timber Framing?

November 21

Timber inramning är en historisk konstruktionsmetod som använder överlappande fogar eller tappförband, tillsammans med trä pinnar eller dymlingar, för att skapa en ramstruktur för en byggnad. Denna byggmetod har spårats tillbaka till den neolitiska period i historien. Kallas även korsvirke, använder timmer inramning mer primitiva byggmaterial än de som vanligen används i stick inramning. Dess robusta charm och robust konstruktion har gjort korsvirkeshus konstruktion ett populärt alternativ för många hem byggare och köpare hem lika.

Nivån på snickeri färdigheter som krävs för korsvirkes konstruktion är mer avancerad än vad som krävs för stick ram snickeri. Fogarna i korsvirkes byggprojekt måste passa ihop smidigt, så en hel del precision i mätningarna och skärning krävs, samt kunskap om egenskaperna hos trä som det säsonger, för att effektivt utnyttja timmer inramning som en byggmetod. Som en kompromiss för den extra tid att skaffa de nödvändiga färdigheterna kommer tappförband av korsvirkeshus fortsätta att hålla strukturen vikt långt efter spikarna i en pinne ram byggnad har rostat bort och skapat ett behov av större reparationer.

Förutom att använda naturliga timmer i byggprocessen, kan virket inramning metoden bygga också innehålla andra naturliga material, såsom flätverk, adobe eller gips. I vissa fall, bostäder byggda med korsvirke också införliva murverk som en del av strukturen. Dessa andra material används för att fylla utrymmet mellan det virke, men de är inte lastbärande komponenter i konstruktionen.

Timmer inramning kan användas för att lägga skönhet och rustik charm till det inre konstruktionen av en byggnad, eller det kan användas på traditionellt sätt, konstruera hela byggnaden med timmer inramning metoder. I de flesta fall, det virke som används för att uppföra konstruktionen förblir exponerad för att visa. Detta skapar den unika utseende som gör timmer inramning så lätt att känna igen.

Även om den yttre timmer inramning brukar lämnas exponerad för att visa, är det i vissa klimat mer önskvärt att använda en process som kallas fjäll att täcka den yttre utformningen av byggnaden. Exponerade timmer kan skadas i vissa klimat på grund av inverkan av fukt och temperaturvariationer. Genom att installera fjällpanel är strukturen isolerad mot temperatur- och fuktvariationer under upprätthållande av inneboende styrka och hållbarhet av timmer inramning konstruktion.

  • Timber inramning använder ofta lappsfogar, som består av två träbitar som har gått samman utan någon ändring av deras tjocklek.
  • Skapa lederna i korsvirkes byggprojekt kräver en hel del precision i mätning och kapning.
  • Timber inramning kräver avancerade snickeri färdigheter.
  • Styrkan i tappförband kommer från montering en träbit, tappen, i ett fack, eller instickslås, i en annan träbit.