Vad är Sinus Tarsi?

February 11

Två av de viktigaste ben som utgör den bakre delen av den mänskliga foten är talus och calcaneus. Mellan dem kör en benig kanal kallas sinus tarsi. Denna öppning sträcker sig upp från hälen till ankeln och innehåller en mängd strukturer viktiga för en korrekt funktion av foten.

Flera ligament köra genom sinus tarsi, ansluter ben inom ankeln och foten. Extensor digitorum brevis muskeln rinner genom den; denna muskel hjälper till att kontrollera rörelsen av flera tår. Många blodkärl bor i kanalen för att få näring till talus ben. Den innehåller också en stor mängd av ledvätska, som används som ett smörjmedel inom vissa leder för att förhindra friktion.

Skador eller inflammation i vävnaderna i kanalen kallas sinus tarsi-syndrom. Detta tillstånd är ofta ett resultat av en fotled vrickning, vanligtvis när foten rullar inåt eller utåt drivet. I vissa fall kan överanvändning av det gemensamma förvärra sinus tarsi också, speciellt om personen har haft en tidigare skada. Vissa medicinska tillstånd som påverkar lederna, såsom artros eller gikt, kan också vara att skylla.

De som lider av sinus tarsi syndrom erfarenhet ömhet och smärta runt placeringen av kanalen, i synnerhet när foten slår in eller ut. All verksamhet där personen lägger vikt på hans eller hennes fot typiskt förvärra situationen. Skador på dessa vävnader påverkar stabiliteten i foten och ankeln, så drabbade kan ha svårt att navigera, särskilt på ojämna ytor.

För att bekräfta sinus tarsi-syndrom, kommer en läkare ofta injicera bedövningsmedel in i den. Detta hjälper till att verifiera att smärtan verkligen orsakas av en skada av dessa vävnader och inte någon annan del av foten. En uppföljning MRI (magnetisk resonanstomografi), röntgen, eller skelettscintigrafi kan också användas för att avgöra omfattningen av skadorna.

Behandling för en skadad sinus tarsi innehåller vanligtvis mycket vila och minimera all användning av den drabbade foten och ankeln. Inflammation och smärta är oftast behandlas med is förpackningar och antiinflammatoriska läkemedel såsom NSAID. Speciella skor eller en fotled hylsa kan vara nödvändigt för att hjälpa till att stabilisera leden, särskilt om foten är utsatt för valsning. Sjukgymnastik kan användas för att stärka ankeln, vilket kan hjälpa till att stoppa skador från att åter inträffar. I sällsynta fall kan operation behövas.

  • Skador på sinus tarsi kan hindra rörligheten, eftersom det i hög grad kan påverka stabiliteten i foten.
  • En skadad sinus tarsi kan kräva sjukgymnastik för att stärka fotleden och förhindra en upprepning av skadan.