Vad är Hordeum?

October 28

Hordeum, vanligen kallad korn, är ett gräs genus av omkring 30 arter infödda till tempererade områden på norra halvklotet och Sydamerika, och till Sydafrika. Släktet är varierande, med vissa arter anses invasiva ogräs och andra sällsynta och utrotningshotade. En art, H. vulgare eller vanligt korn, är av yttersta kommersiell betydelse, och används för spannmål, foder, samt tillverkning av öl och whisky.

H. vulgare var den första säd som skall odlas, och är bland de mest odlade korn idag. Öl gjord på korn tros vara den första dryck gjord av människor. Anläggningen, hemma i bördiga halvmånen i västra Asien, är resistent mot torka och mycket anpassningsbar, så att den kan odlas i hela tempererade och tropiska klimat. Det förblev en koststapelvara i Europa och Mellanöstern kulturer i medeltiden.

Korn var mycket kulturellt viktigt hela tidiga människans historia. Den har använts som valuta, som en måttenhet i spådom ritualer, och i religiösa offer. Idag, utöver dess användning i alkoholhaltiga drycker och livsmedel för människor och boskap, är korn används som ett naturligt algicid i trädgårdsdammar i England. Det används också i hälsokost, särskilt som ett naturligt sötningsmedel. Korn maltsirap är tjock, mörk, och ungefär hälften så sött som raffinerat socker.

Arizona korn eller Hordeum arizonicum, är en vilda arter som växer i hela sydvästra USA och norra Mexiko. Den växer i fuktiga områden inom öknen, och är måttligt tolerant salthalt. H. depressum, även kallad dvärg korn eller låg korn, hör hemma i västra USA, där den växer i fuktiga områden. H. brachyantherum eller äng korn, växer i kustområden i östra Ryssland och Newfoundland, samt västra Nordamerika.

Hordeum intercedens, vanligen kallade bobtail korn eller vårdag korn, är hemma i södra Kalifornien i USA, och norra Baja California i Mexiko. Liksom andra nordamerikanska Hordeum arter växer den i fuktiga utrymmen och tolererar salta jordar. Det blir alltmer sällsynt.

Foxtail korn eller Ekorrkorn, växer vilt på Nordamerika och nordöstra Sibirien. Det odlas som prydnadsväxt, förökas genom frö, och tål en mängd olika jordtyper. Dess härdighet har orsakat H. jubatum att bli naturaliserad långt utöver dess naturliga utbredningsområde, även bli en invasiv ogräs i vissa områden.

  • Vanligen kallas korn, Hordeum används vid tillverkning av whisky.
  • Korn är ett vanligt korn.