Vad är en skiktad epitel?

March 11

Stratifierad epitel är en typ av vävnad som finns i människokroppen. Epitelvävnad är slemhinnan i celler som täcker de flesta kroppsytor och håligheter, med en bifogad membran kallas basalmembran. Stratifierad epitel innebär att detta foder är mer än ett lager av celler tjockt. Enkel epitel består av ett enda skikt av celler. Båda typerna av epitel kan tjäna många syften i olika delar av kroppen, till exempel skydd mot skada eller patogener, avkänning olika stimuli som smak, utsöndring av hormoner eller enzymer, och absorption av näringsämnen.

Stratifierad epitel brukar klassificeras i enlighet med formen av cellerna i det övre skiktet, med en vanlig typ är skivepitel. Formen på cellerna i det översta lagret av stratifierat skivepitel är tunn och platt, med oregelbundna, kurviga, vågiga kanter - cellerna i skikten nedanför kan formas av samma eller annorlunda än de på toppen. Squamous är den mest utbredda typen av stratifierat epitel i människokroppen. Det är bildar slemhinnan i munnen, slidan, anus, och flera andra öppningar i kroppen, liksom foder av stämbanden och hornhinnan. Huden är också består av stratifierat skivepitel.

En annan typ av stratifierat epitel stratifieras kubiskt epitel. Kuboidala celler har en form liknande den hos en kub. Stratifierat kubiskt epitel är inte lika vanligt som det squamous typen, men det kan finnas i flera områden i kroppen speciellt i kanaler av olika körtlar, såsom svett och bröstkörtlar, och ledningar av spottkörtlarna som finns i tungan.

Stratifierad kolumnärt epitel har celler formade som en rektangulär prisma, med en höjd märkbart längre än dess bredd. Denna typ är inte särskilt utbrett, men det finns i ett fåtal områden som mycket stora bröst kanaler och kanalerna i de stora spottkörtlarna på botten av munnen under tungan. Den kolonn typen av stratifierat epitel kan också hittas i vissa delar av andnings och urinvägarna, och på tubuli i testiklarna.

Ibland kolumnär epitel kan tyckas stratifieras när det inte, på grund av att kärnorna som uppträder vid olika höjder, och cellerna själva är olika längder. Dessa faktorer ger intryck av skikt, men i verkligheten finns det bara ett enda skikt med alla celler som vidrör basalmembranet. Denna mängd epitel kallas psuedostratified, och det är finns i flera kroppssystem, inklusive andnings och reproduktiv.

  • Stratifierat epitel bildar slemhinnan i slidan.
  • Stratifierat epitel kan hittas inne i munnen.