Vad är en fransk Hood?

December 9

Först sett i 1490, blev den franska huven en populär typ av kvinnors huvudbonad av 16-talet. Den franska huven är rund i formen och var traditionellt bärs med en lång svart slöja fäst vid ryggen. En specifik frisyr - en mittdel och två separata flätor fästa vid nacken - matchade huven. Huven placerades över håret, som täcker öronen med svart slöja skymma utsikten över flätor.

Skiljer sig från det som idag betraktas som en huv, som är fäst på kroppen av ett plagg, är den franska huven ett helt separat huvudstycke. Huvan bärs över en vit linne eller bomull bit kallas en huva. Den coif, en åtsittande halv mössa, var alltid hållas ren och säkras i huvudet under hakan med band eller fäst på huvudet med hårnålar. Medan coif bars av både bönder och aristokrat, var tillägget av den franska huven stor del gynnas av rikare kvinnan av tiden.

Slitna över coif att lägga till färg och skapar kontrast, är pastan slitna att lägga struktur. Termen pastan härleddes genom den process genom vilken materialet stelnade användning av pasta eller en tjock stärkelse. Ofta skulle mer än en pasta bäras i taget ger mer färgvariation.

Det sägs vara Anne Boleyn, som tillbringade sina formativa år i Frankrike, som införde den franska huven till kvinnorna och stilar i England. Vid denna tidpunkt, huvudstycket var enkel och avskalade. Men som med mycket av utvecklingen av kvinnors mode bitar genom tiden subtila förändringar skett. Billaments sattes till den franska huven skapar en bård som ofta veckades. Jewels många färger och guld arbetssätt fästes med matchande färger till klänning bärs.

Som det vunnit popularitet, bytte huven i form och stil. Ursprungligen satt den franska huven längre tillbaka på huvudet exponera mittdelen men eftersom tiden gick fronten förlängdes fram till skugga bärarens hud från skadliga strålar från solen. Detta lagförslag eller visir kallas bongrace eller en kornett. Idag är franska huvor bärs som en del av Tudor eller elisabetanska costuming.

  • Det sägs vara Anne Boleyn som introducerade den franska huven till kvinnorna och stilar i England.