Vem var Galileo Galilei?

June 16

Galileo Galilei var en italiensk fysiker, matematiker, astronom och filosof som har kallats "fadern av modern vetenskap". Född den 15 februari 1564 i Pisa, Italien, är Galileo känd för kraftigt förbättra teleskopet från endast 3X förstoring till 32X förstoring, upptäcka Jupiters månar, observera kullar och dalar på månen, upptäcka och analysera solfläckar, popularisera rörelselagarna för likformigt accelererad föremål, vilket gör det sammansatta mikroskopet praktiska, är en av de första att förstå ljudfrekvens, och att vara en av de ivrigaste förespråkarna för teorin om heliocentrism. Galileo var bland de första människorna i Europa för att öva rigorösa vetenskapliga normer, inrätta formella experiment och beskriva resultaten med matematiken.

Galileo är förmodligen mest känd för sin advocacy av heliocentrism, idén att jorden kretsar kring solen snarare än tvärtom. Detta var känt som Kopernikus teori efter sin uppfinnare, Nicolaus Copernicus. Galileo bygger sitt stöd för Copernicanism efter sina observationer av satelliterna i Jupiter - detta var den första upptäckten av himlakroppar som inte förment kretsar kring jorden. Om satelliterna i Jupiter kretsade Jupiter, då kunde inte jorden runt Solen? Tyvärr var denna idé fördömdes som kätteri, och Galileo ställdes inför rätta under inkvisitionen i 1633. Snävt undvika fängelsestraff, blev Galileo i husarrest fram till sin död 1642 vid en ålder av 77.

Galileo är berömd för självständigt skapa sitt eget teleskop efter bara hört om konceptet vid besök i Venedig under 1608. Grundtanken är enkel - kombinationen av en konkav och konvex lins - men teleskopet hade bara uppfunnits just året, med holländska skådespel beslutsfattare. I mars 1610, Galileo publicerade sina första astronomiska observationer på kort arbete med titeln Sidereus Nuncius (Starry Messenger).

Det finns en legend som Galileo tappade föremål från det lutande tornet i Pisa som ett sätt att testa de olika hastigheter där de föll, men det var mer sannolikt ett tankeexperiment. I verkligheten, Galileo utförde liknande experiment med lutande plan som ledde till samma slutsats. Slutsatsen, i motsats till den Aristotlean visdom som hade hållit i över tusen år tidigare, var att föremålen faller med samma hastighet oavsett vikt. Tyngre objekt är bara ofta större, och därför något mer mottagliga för luftmotståndet. Galileo var inte den första moderna tänkare att inse detta, men han spelade en avgörande roll i att popularisera den.

På grund av alla hans bidrag till fysik, teknik och astronomi, är Galileo kallas ofta "fadern av observations astronomi," "fadern av modern fysik" och andra sådana titlar. Hans grundläggande insikter om fysiken undervisas i höga skolor världen.

  • Galileo förbättrade teleskopet nog så att han kunde upptäcka och analysera solfläckar.
  • År 1610, Galileo publicerade sina första astronomiska observationer i ett stycke med titeln "Sidereus Nuncius".
  • En modern förening mikroskop, som existerar på grund av Galileos uppfinningar.