Vad är Kerak Telor?

June 4

Berömd i Jakarta, huvudstaden i Indonesien, är en traditionell typ av indonesisk omelett Kerak telor. Utseendet liknar äggröra, var denna maträtt reserverad för den privilegierade klassen under kolonialtiden men nu säljs av gatuförsäljare. Det är normalt med ris och Anka ägg och oftast toppad med riven kokos och torkade räkor.

Klibbig, eller klibbigt, är ris alltid används för att göra denna maträtt. Vanligtvis riset är indränkt i vatten timmar eller till och med en hel dag innan det tillagas. När Kerak telor är redo att göras, är riset delvis tillagad innan några andra ingredienser tillsätts. Efteråt äggen tillsättes. Även hönsägg kan användas, normalt Kerak telor görs med anka ägg. Salt och peppar, socker och chilipeppar är de vanliga kryddor som används för denna maträtt.

Ingen olja används under tillagningen eftersom kockar vill omelet att hålla sig till sidorna av pannan medan matlagning. När det är färdigt, bör kanterna vara krispiga och centrum fortfarande mjuka. Kerak telor brukar tillagas över träkol, vilket ger ytterligare arom till skålen. Riven kokos först rostat, placerades sedan ovanpå den färdiga omelett. Torkade räkor eller räkor pulver också strös på toppen, tillsammans med stekt lök.

Kerak telor är en traditionell maträtt i Betawi, ursprungs byborna i Jakarta området i Indonesien. När en väl bevarad hemlighet, var receptet för skålen vidare genom generationer i familjen. Denna tradition började eftersom år sedan yrken var arv från förälder till barn. Med kockens yrke, barn får också kunskap om föräldrarnas recept. Även de flesta moderna Kerak telor kockar lärde receptet från en familjemedlem.

Även vid vissa tider på året kan det vara svårt att hitta äkta Kerak telor, gatuförsäljare säljer skålen över hela staden, från morgon till sent på kvällen. Det finns färre leverantörer än sin gång var, men eftersom den infödda Betawi försvinner från den myllrande staden. Även leverantörer kan hittas året runt, är de bara tillförlitligt hittat i stort antal under de festivaler i juni och juli.

Kerak telor anses vara en utmärkt snack mat. Därför är det inte fungerade som en huvudrätt eller som del av en fullständig måltid. Det sägs att gå bra med svart kaffe, dock.

  • Duck ägg används för att göra Kerak telor.
  • Populär i Jakarta, huvudstaden i Indonesien, är en traditionell typ av indonesisk omelett Kerak telor.