Vilka är orsakerna till Major humörsvängningar?

March 12

Stora humörsvängningar, eller dramatiska, plötsliga förändringar i någons humör, har en mängd olika orsaker. Kvinnor kan uppleva betydande förändringar i deras humör som föranleds av gynekologiska processer. Stora humörsvängningar kan också förekomma som ett symptom på medicinska problem som psykiska störningar, förhållanden som påverkar det centrala nervsystemet och andra sjukdomar. Människor kan också framkalla sina egna humörsvängningar genom stress, ta mediciner, och missbruk.

Premenstruellt syndrom (PMS), klimakterium, perimenopause, och hormonella förändringar under och efter graviditeten är ofta ansvariga för humörsvängningar hos kvinnor. Kvinnor, särskilt de i sina sena 20-talet och början av 30-talet, upplever ofta månads PMS som kan orsaka stora humörsvängningar. Symptom på PMS ofta varierar i intensitet från månad till månad, så de som lider av PMS får bara uppleva mindre förändringar i deras humör. På samma sätt kan äldre kvinnor som närmar sig eller går igenom klimakteriet upplever stora humörsvängningar orsakade av hormonella förändringar i kroppen. Dessutom, sömnstörningar som beror på den hormonella förändringar under klimakteriet kan också framkalla humörsvängningar.

Förutom hormonella förändringar som sker under graviditeten som kan sätta på humörsvängningar, kan kvinnor upplever allvarliga humörsvängningar efter förlossningen som ett symptom på förlossningsdepression. Stora postpartum humörsvängningar inkluderar inte baby blues, eller små attitydförändringar som varar bara några dagar. De allvarligaste fallen av förlossningsdepression leder till svåra humörsvängningar som kan vara ett tecken på postpartum psykos, som även omfattar paranoia och hallucinationer. Dessa anfall av depression kommer ofta pågå i veckor eller månader och i vissa fall kan bli farligt för både mor och barn.

Personer med psykiska störningar, speciellt personlighetsstörningar och bipolär sjukdom, ofta upplever stora humörsvängningar. De specifika orsakerna till dessa sjukdomar ofta debatteras, men man tror att de härrör från en kombination av genetik och uppfostran. Behandlingar för psykisk sjukdom kan inkludera psykoterapi och mediciner; i extrema fall av personer med psykotiska humörsvängningar, kan sjukhusvård behövas.

Förhållanden som påverkar det centrala nervsystemet, såsom demens, hjärntumörer, och hjärnhinneinflammation, ofta orsaka humörsvängningar. I senare skeden av hjärt- och kärlsjukdomar och lungsjukdomar, såsom emfysem, är hjärnan ofta svalt av blod och syre som behövs för att fungera ordentligt, vilket också kan leda till stora humörsvängningar. Mediciner tas regelbundet för en sjukdom eller ett tillstånd kan också orsaka förändringar i humör som en bieffekt.

Dessutom, de som missbrukar receptbelagda läkemedel, gatudroger och alkohol är också känsliga för kraftiga humörsvängningar som sammanfaller med deras cykel av användning. En missbrukare kan vara glad eller euforisk när du använder och bli arg eller deprimerad eftersom drogerna lämnar hans eller hennes kropp.

  • Vissa kvinnor kan drabbas av allvarliga humörsvängningar efter förlossningen som ett symptom på förlossningsdepression.
  • PMS är ofta en orsak till stora humörsvängningar hos kvinnor.
  • En persons kost ofta är en faktor i deras humör.
  • Gravida kvinnor kan uppleva hormonella humörsvängningar.
  • Att få regelbunden motion kan bidra till att minska humörsvängningar och irritabilitet.