Vad är vin flygningar?

November 20

Vin flyg, ibland även kallad provsmakning flygningar, är provsmakning av flera viner, som tillåter provsmakare för att få en känsla för bredd eller djup. De är oftast avsedda för de nya till upplevelsen av vinprovning vin, eller de som vill öka sin förståelse för en viss region, vintage, eller sort.

En flygning kan innefatta allt från tre eller fyra viner till uppemot 50. Antalet viner, hur de presenteras, och deras kvalitet beror oftast på i vilket sammanhang de serveras. De kan erbjudas i provsmakning barer, restauranger, eller på vingårdar eller speciella evenemang. Flyg baseras ofta kring ett centralt tema, men kan också bara vara en chans att prova ett antal olika typer av vin.

Detaljerade flygningar kommer ofta ge provsmakare med ett block med papper och en penna för att göra anteckningar, och kan eller kanske inte erbjuder de viner som ska smakade blinda. Ett vin flygning kan vara ganska allmän; till exempel, kan man tillåta deltagarna smaka ett antal Riesling från hela världen för att få en känsla för de många olika i terroir egenskaper som Grape erbjuder. Det kan också vara otroligt specifika, såsom en provsmakning av tio 2003 Côte-Rôtie viner för att se hur olika slott skiljer sig i samma år och appellation. Bra flyg kommer vanligtvis att åtföljas av vissa utbildningskomponent, hjälpa provsmakaren att få ut det mesta av deras vinprovning erfarenhet.

I en restaurang, kan ett vin flygning erbjudas som ett sätt för diners att prova ett sortiment av olika viner. Dessa kan vara utformade för att para ihop med en prix fixe meny, med varje vin parkoppling med en annan kurs, eller kan vara avsedda att visa upp någon annan komponent av vinet. Restauranger i vinregioner, till exempel, kan erbjuda provningar som ett sätt att låta diners att prova en mängd olika viner från denna region. Så en restaurang i Mendocino kan erbjuda ett antal olika varianterna från Mendocino County, Kalifornien, eller kanske fokusera på en sort och visa upp olika appellationer inom länet. Restaurang flyg har en extra bonus på vanligtvis består av nyöppnade flaskor, eftersom vinerna erbjuds som flygningar vänder oftast över ganska snabbt.

Vin flyg ger vanligen mindre häller än normalt, på grund av mängden av vin erbjuds. I allmänhet är ett häll kommer vara antingen 2 eller 3 ounces (ca 60-88 ml), som ger mer än en enkel provsmakning, men mindre än ett fullt glas. Längre flyg kan ge något mindre vin per häll, medan kortare flygningar kan vara närmare fullständig glasögon.

I vissa fall kan proverna vara en del av en utökad provsmakning, i vilken ett antal flygningar kombineras för att skapa en övergripande tema. Utökade provningar äger vanligtvis rum under två timmar eller mer, och kan bestå av tre eller flera flygningar. Var och en, i det här fallet, kommer att fokusera på en specifik aspekt, t.ex. sort, vintage, eller appellation, och stå ensam i sin egen rätt. Flygningarna kommer alla arbeta tillsammans för att skapa en syntes dock belyser likheter och skillnader mellan olika aspekter. Ett utökat provsmakning kan till exempel bestå av en flygning av fem 2001 Alsace Riesling, följt av en flygning av fem från 2002 och en från 2003, vilket visar vintage skillnaden i den regionen och sort. En provsmakning kan istället bestå av en flygning av fyra blandad vintage och region Riesling, följt av fyra blandade Gewurztraminer, följt av fyra blandade Viogniers, belyser likheter och skillnader mellan dessa druvsorter.

Möjligheterna med vin flygningar är nästan oändliga, och en väl utformad flygning kan vara en enastående möjlighet. Många restauranger erbjuder extremt prisvärda flyg, med priser som varierar beroende på hur många viner som erbjuds och kvaliteten på dessa viner. De finns i restauranger i hela många länder, men de troligaste kandidaterna är vinbarer, som vanligtvis erbjuder ett antal olika flyg och utökade provningar vid olika pris punkter.

  • I en restaurang, kan ett vin flygning ihop ett annat vin med varje kurs.
  • Vin flygningar är mest sannolikt att erbjudas på restauranger med sina egna personen vinkällare eller vinbarer.